GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turska smanjuje ovisnost u ruskom plinu

Turska smanjuje ovisnost u ruskom plinu
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2020 / 07:51
Autor: SEEbiz / H

ANKARA - Turska nastoji smanjiti ovisnost o ruskom plinu, a prvi put nakon gotovo dva desetljeća vjerojatno uopće neće uvoziti ruski plin i to najmanje dva tjedna.

Prema turskoj državnoj tvrtki Botas koju navodi Interfax, plinovod Turski tok potpuno će se zaustaviti 27. srpnja. Botas je kupac cjelokupne isporuke plina tom rutom, puštenom u rad u siječnju ove godine.

Taj cjevovod će biti zatvoren do sredine kolovoza, zbog popravaka i remonta. Bio je zatvoren i prošli mjesec, zbog planiranog održavanja.

Još jedan plinovod iz Rusije do Turske - Plavi tok, također je zatvoren od svibnja, iako je prema planu trebao biti zatvoren tek nekoliko tjedana.

Turska tako iz Rusije uvozi 70 posto manje plina u odnosu na srpanj prošle godine, gurajući ruski Gazprom na listi glavnih turskih dobavljača plina iza Azerbejdžana i Irana.

Turska je također dio ruskog plina zamijenila LNG-om, otkad su mu cijene pale.

Tagovi: ruski plin, Turska, Botas, Gazprom, Plavi tok, Azerbajdžan, Iran
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE