GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turski brod za bušenje nafte napustio položaj i krenuo prema sjeveru

Turski brod za bušenje nafte napustio položaj i krenuo prema sjeveru
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2020 / 17:03
Autor: SEEbiz / H
ANKARA - Tursko plovilo za bušenje nafte i plina u nedjelju je, prvi put nakon nekoliko mjeseci napustilo svoj položaj jugozapadno od Cipra, potičući nadu da se ublažava eskalacija napetosti zbog spora o energetskim resursima u istočnom Sredozemlju.

Posada broda Yavuza traga za prirodnim plinom blizu Cipra bez odobrenja vlade u Nikoziji. Otok je od 1974. podijeljen na ciparsko-grčki dio, koji je član Europske unije i na Tursku Republiku Sjeverni Cipar, koju priznaje samo Ankara.

Dužnosnici u Nikoziji su kazali da je odredišna luka Yavuza nepoznata, no procjenjuju da bi, ako brod nastavi ploviti prema sjeveru, to mogao biti još jedan znak popuštanja napetosti, jer bi navečer mogao stići u turske teritorijalne vode.

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a napetosti su narasle kada je Ankara poslala istraživački brod u sporni dio Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova.

Saveznici u NATO-u, Grčka i Turska uspostavili su mehanizam za izbjegavanje sukoba u istočnom Sredozemlju, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, što je dio napora da se ublaži spor oko energetskih resursa u regiji.

Njemačka predvodi diplomatske napore za širi dijalog i čelnici EU-a sastaju se u Bruxellesu da rasprave o tome kako izbjeći svaku eskalaciju zbog potrage za plinskim nalazištima.

Stoltenberg je rekao da sporazum između Turske i Grčke uključuje vruću liniju za izbjegavanje nesreća u moru i zraku.

Taj sigurnosni mehanizam može pomoći u stvaranju prostora za diplomatske napore na rješavanju temeljnog spora, a izbjegavanje sukoba u vojnom bi rječniku značilo uspostavu komunikacijske veze između suparničkih vojski kao što je to SAD učinio s Rusijom u Siriji.

Tagovi: istočno Sredozemlje, bušenje nafte, nafta, israživanje nafte, Jens Stoltenberg
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
OBVEZNICE
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
LJUBLJANA - Tvrtka Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE