GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tvrtkama u Zagrebu tri puta skuplji plin

Tvrtkama u Zagrebu tri puta skuplji plin
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2021 / 09:54
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Svim poduzetnicima koji kupuju plin od Gradske plinare Zagreb - Opskrbe od 1. studenoga taj će energent poskupjeti tri do četiri puta, a posljedice bi mogle biti pogubne i za njihove kupce jer bi moglo doći do poskupljenja krajnjih proizvoda, piše u četvrtak Jutarnji list.

Iako neki poduzetnici imaju potpisane ugovore s GPZ-om Opskrba o cijeni plina, to im u ovom trenutku ne znači ništa jer su iz ove zagrebačke tvrtke u sastavu Holdinga odlučili prvi put u povijesti jednostrano povećati cijenu plina bez obzira na ugovorne posljedice, jer je došlo do značajnih poremećaja na tržištu.

Onima koji ne budu pristali na to, omogućit će se raskid ugovora bez dodatnih troškova, no malo je vjerojatno da će se itko za to odlučiti budući da u ovom trenutku cijene plina divljaju i sigurno da neće moći dobiti plin povoljnije.

Privremena mjera bit će na snazi pet mjeseci - do 31. ožujka 2022. Na ovaj drastičan potez GPZ Opskrba odlučio se jer bi inače dospio u tešku financijsku situaciju i u pitanje bi praktički došao opstanak tvrtke s nešto više od 130 radnika budući da nisu ugovorili dovoljne količine plina po nižoj cijeni. Naime, cijene plina u veljači su bile na razini od 27 eura po megavatsatu i tada su ga prodavali po 40 eura, a 6. listopada cijena je narasla i na 140 eura.

Neki sugovornici Jutarnjeg lista procjenjuju da bi se gubici mjerili u iznosu od čak oko 200 milijuna kuna jer uprava tvrtke nije "zaključala" cijene plina na vrijeme, već su se krivo "kladili" i sada došli u situaciju da kupuju plin po tri-četiri puta većoj cijeni.

Sličnu stvar, kaže sugovornik iz GPZ-a Opskrba, napravio je i slovenski Petrol, te će i on od 1. prosinca poduzetnicima naplaćivati bitno veće cijene plina.

"Povećanje će biti značajno zbog situacije koja je uvjetovana višom silom i poremećajima zbog rasta cijene plina na burzi. Zato je Uprava bila prisiljena od 1. studenoga uvesti ovu privremenu mjeru do 31. ožujka 2022. da se cijena određuje prema najbližoj burzi, plus određeni fiksni iznos troškova transporta u zemlji i inozemstvu te sve druge zavisne troškove vezane uz nabavu", pojašnjava sugovornik dobro upoznat s ovim problemom, donosi Jutarnji list.

Tagovi: plin, poskupljenje plina, Gradska plinara Zagreb
PROČITAJ I OVO
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
POREZI
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
BERLIN - Njemačka je najavila uvođenje pristojbe od 2,4 centa po kilovat satu plina od listopada kako bi pomogla uvoznicima koji su pogođeni dodatnim troškovima zbog sve manje zaliha ruskog plina.
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
POTEZI
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
CARACAS - Venezuela je obustavila nove isporuke sirove nafte u Europu prema sporazumu nafta za dug i traži od talijanskog Enija i španjolskog Repsola gorivo u zamjenu za buduće isporuke tereta, izvijestio je Reuters pozivajući se na tri osobe izravno upoznate s tim pitanjem.
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
ZATVARANJE
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
LJUBLJANA - U pojedinim dijelovima Slovenije nedavno je primijećeno zatvaranje ili skraćenje radnog vremena pojedinih Petrolovih benzinskih postaja.
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE