GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Energu očekuju prelazak 10.000 korisnika na opskrbu plinom u obvezi javne usluge

U Energu očekuju prelazak 10.000 korisnika na opskrbu plinom u obvezi javne usluge
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2022 / 18:10
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA – Oko tisuću korisnika plina po tržišnim načelima u kategoriji kućanstava, koji su tu uslugu koristili kod riječkog Energa, od subote je zatražilo prelazak na opskrbu plinom u obvezi javne usluge kod Gradske plinare Zagreb (GPZ) - Opskrbe, a u Energu procjenjuju da će prelazak zatražiti 10 od ukupno 12 tisuća korisnika.

Direktor Sektora plina u Energu Duško Petrinić rekao je to Hini, dodavši da je Energo do sada imao oko 12 tisuća korisnika u kategoriji kućanstava na tržišnoj osnovi te da će uvjeti za kućanstva sigurno biti bolji u javnoj usluzi.

"Svi koji žele i mogu, neka prijeđu na opskrbu plinom u obavezi javne usluge, odnosno po reguliranoj cijeni, u GPZ-Opskrbu, jer je to cijena koju je odredila država i koja je subvencionirana", poručio je. Dodao je i da je cijena cijena prirodnog plina za kućanstva koja imaju sklopljen tržišni ugovor s Energom trenutno niža nego u javnoj usluzi, ali da se očekuje da će od 1. listopada biti višestruko veća.

Na pitanje o utjecaju prelaska korisnika iz kategorije kućanstava kod drugog opskrbljivača, Petrinić kaže da Energo i dalje obavlja poslove distribucije te da njegovo poslovanje nije upitno, ali i da se, nakon energetske krize, nadaju povratku korisnika.

Naveo je također da cijena toplinske energije za korisnike Energa ostaje ista, jer je Vlada odlučila subvencionirati cijenu ulaznog energenta.

Iz riječkog Energa pozvali su u ponedjeljak korisnike plina u kategoriji kućanstva po tržišnim načelima da Energu dostave zahtjev za promjenom opskrbljivača, odnosno da zahtjev za opskrbom plinom u obvezi javne usluge koji su već poslali GPZ-Opskrbi, dostave i u Energo, jer u protivnom njihov zahtjev neće biti obrađen.

Svi zahtjevi zaprimljeni do 30. rujna omogućuju korištenje javne usluge opskrbe plinom od 1. listopada, a nakon toga Energo će nastaviti zaprimati zahtjeve korisnika i provoditi prelazak s datumom njihova zaprimanja.

Iz Energa napominju da se, iako je u ugovorima sklopljenima između korisnika i Energa kao datum isteka naveden 30. rujna, ugovori automatski produžuju ako korisnik u propisanom roku nije podnio zahtjev za prelazak na javnu uslugu, tj. GPZ-Opskrbu, pa će korisnik koji nije zatražio takav raskid ugovora i dalje ostati korisnik Energa.

„Nastavno na odluku HERA-e od petka, 23. rujna, kojom je određeno da je Energo u obvezi prikupiti i obraditi zahtjeve korisnika plina kategorije kućanstvo za prelazak na korištenje javne usluge, molimo sve korisnike plina iz navedene kategorije koji žele Energo zamijeniti opskrbljivačem u obvezi javne usluge, GPZ-Opskrbe, da nas kontaktiraju“, pozvali su iz Energa navodeći tri moguća načina da to učine.

Na Energovim web stranicama će od utorka biti postavljena poveznica na obrazac u koji treba upisati svoje identifikacijske podatke, nakon čega će biti obavljena promjena opskrbljivača. Za sve daljnje korake korisnici će biti kontaktirani iz GPZ-Opskrbe. Korisnici se mogu javiti Energu i telefonom ili na adresu podrska@energo.hr proslijediti obrazac kojeg su već poslali GPZ-Opskrbi za promjenu opskrbljivača ili navesti svoje podatke.

Na nedavnoj sjednici riječkog Gradskog vijeća raspravljalo se o cijenama plina koje kućanstva koriste za grijanje, pripremu tople vode i kuhanje.

Na prijedlog Kluba vijećnika Možemo!, Akcije mladih i Unije Kvarnera i dodatnog prijedloga Kluba vijećnika HDZ-a donesen je zaključak kojim se gradonačelniku nalaže da kao predstavnik većinskog vlasnika, Grada Rijeke u Energu te kao predsjednik Skupštine tog trgovačkog društva hitno sazove sjednicu Skupštine radi razmatranja mogućnosti da se osigura što prihvatljivija cijena za korisnike usluge opskrbe plina te da se ispita mogućnost preuzimanje javne usluge opskrbe plina, a da se pritom ne ugrozi poslovanje Energa.

Tagovi: Energo, plin, cijene plina, Duško Petrinić
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE