GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U EU smanjena potražnja za plinom, Hrvatska među zemljama s većom potrošnjom

U EU smanjena potražnja za plinom, Hrvatska među zemljama s većom potrošnjom
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2024 / 18:27
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Potražnja za prirodnim plinom u EU smanjila se i u 2023., kliznuvši na najnižu razinu u 15 godina, a Hrvatska se svrstala u malu skupinu zemalja s većom potrošnjom, pokazali su danas podaci europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a potražnja za plinom smanjila se lani za 7.4 posto, na ukupno 12.72 milijuna teradžula (TJ), najnižu razinu od 2008. godine kada je Eurostat počeo prikupljati mjesečne podatke.

U 2022. bila se smanjila za 13.3 posto.

Smanjena potražnja u protekle dvije godine rezultat je europskog programa REPowerEU koji je usvojen 2022. godine, nekoliko mjeseci nakon što su ruske postrojbe ušle u Ukrajinu.

Europska komisija odredila je članicama da smanje potrošnju za 15 posto kako bi se smanjila ovisnost o uvozu iz Rusije, diversificirala opskrba i potaknula proizvodnja energije iz obnovljivih izvora.

Prema izvješću EK, potrošnja je na razini EU-a od kolovoza 2022. do ožujka 2024. smanjena za 18 posto, što znači da je EU uštedio 125 milijardi kubika plina. Eurostat pak među razlozima za smanjenu potrošnju u prošloj godini izdvaja i energetsku krizu i povećanje cijena energije.

Najviše je plina lani potrošila Njemačka, ukupno 2.96 milijuna teradžula, za 3.8 posto manje nego u 2022., pokazuju Eurostatovi podaci.

Na drugom je mjestu ljestvice potrošača Italija s 2.35 milijuna teradžula i 10 posto manjom potrošnjom. Treće mjesto pripalo je Francuskoj s potrošnjom od 1,36 milijuna teradžula, što predstavlja smanjenje od 11.7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Potražnja se smanjila u 21 zemlji, a porasla je u njih šest. Najviše je poskočila u Finskoj, za 25.6 posto. Dvoznamenkasti rast bilježila je i Švedska, za 11.1 posto.

Jednoznamenkaste stope rasta potražnje bilježile su Poljska i Malta, od 5.3 odnosno 4.5 posto. Najblaži rast bilježile su Danska i Hrvatska, za 1.1 odnosno za 0.8 posto u odnosu na 2022. godinu, pokazuje izvješće. Potrošnja je u Hrvatskoj lani iznosila oko 100 tisuća teradžula, otprilike kao i u Bugarskoj, prema podacima Eurostata.

Tagovi: plin, potražnja, energenti
PROČITAJ I OVO
Rekordna potražnja za solarnom energijom u SAD-u
SOLARI
Rekordna potražnja za solarnom energijom u SAD-u
NEW YORK - Solarna energija doživljava procvat u Sjedinjenim Državama kako potražnja za električnom energijom raste, nadmašujući rast bilo kojeg drugog izvora električne energije i pobijajući tvrdnje da je energetska tranzicija neuspjeh.
Vlada odgovorila na novu MOL-ovu arbitražu: Postojala je prijetnja da vrtići i bolnice ostanu bez plina
ODGOVOR
Vlada odgovorila na novu MOL-ovu arbitražu: Postojala je prijetnja da vrtići i bolnice ostanu bez plina
ZAGREB - Vlada je u vrijeme najveće energetske krize poduzimala mjere za sigurnost opskrbe plinom građana u skladu sa zakonskim odredbama, poručili su u subotu iz Vlade odgovarajući na MOL-ovo pokretanje arbitraže protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina 2022. i 2023. godine.
MOL pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina
ARBITRAŽA
MOL pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina
BUDIMPEŠTA – MOL potvrđuje da je pokrenuo arbitražu protiv Republike Hrvatske zbog nadoknade štete proizašle iz mjera koje je Hrvatska nametnula tržištu plina 2022. i 2023.
Što je dovelo do strujnog kolapsa na Balkanu?
SLUŽBE ISTRAŽUJU
Što je dovelo do strujnog kolapsa na Balkanu?
PODGORICA / ZAGREB - Crnogorski dužnosnici tvrde da je uzrok regionalnog kvara u elektroenergetskom sustavu posljedica velikog opterećenja i porasta dnevne potrošnje te visokih temperatura, a da će međunarodna istraga službene Europske udruge operatora prijenosnih sustava utvrditi odakle su problemi počeli.
Europska komisija odobrila njemačke subvencije za cjevovode za vodik
VODIK
Europska komisija odobrila njemačke subvencije za cjevovode za vodik
BRUXELLES - Europska komisija dala je Njemačkoj dozvolu da uloži oko 3 milijarde eura u svoju vodikovu infrastrukturu za izgradnju dalekovoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE