GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Loparama počela s radom prva prosumer solarna elektrana u BiH

U Loparama počela s radom prva prosumer solarna elektrana u BiH
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 10:49
Autor: SEEbiz / EKAPIJA
LOPARE - U Srednjoškolskom centru Vuk Karadžić Lopare počela je sa radom prva prosumer (producer+consumer) solarna elektrana, u kojoj je kupac i proizvođač električne energije, čija je izlazna snaga 25 (KW) kilovata .

Navedena elektrana je rezultat sprovođenja sporazuma koji je načelnik opštine Lopare Rado Savić, u ime lokalne zajednice u februaru mjesecu tekuće godine, potpisao sa članom upravnog odbora RESET – Centra za održivu energetsku tranziciju Damirom Miljevićem.

- Za nas je izgradnja ove solarne elektrane, koja ostaje u trajnom vlasništvu škole, od velikog značaja - rekao je Boro Stanić, direktor srednjoškolske ustanove u Loparama.

Stanić je naveo da je projekat finasiran sredstvima iz fondova Evropske unije, te izrazio posebnu zahvalnost učenicima, izvođačima radova, RESET – Centru za održivu energetsku tranziciju, nevladinoj organizaciji Front Slobode, preduzeću Elektro-Bijeljina i Saši Savičiću, predstavniku Ministarstva energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske.

Načelnik opštine Rado Savić je izrazio lični ponos što je prva solarna elektrana navedenog tipa u BiH puštena u rad baš u Loparama.

- Udruženo je više subjekata u realizaciji ovog projekta i to je rezultiralo danas ovim svečanim činom - istakao je Savić.

Damir Miljević, član upravnog odbora RESET-a, je izrazio zadovoljstvo što je, nakon tri godine saradnje na energetskoj tranziciji sa opštinom Lopare, dočekano da prva konkretna investicija, prva solarna elektrana u BiH u vlasništvu kupac – proizvođač, bude na području navedene opštine.

- Pogotovo nam je drago što je jedan takav objekat iznikao na javnoj ustanovi, što treba biti putokaz i za druge lokalne zajednice - naveo je Miljević.

Tagovi: Lopari, prosumer, solari, oie, energija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte porasle iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara budući da su smanjene zalihe u SAD-u i poboljšani kineski uvoz raspršili strahovanja od posustajanja potražnje u dva vodeća svjetska potrošača.
Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća
STRUČNJACI
Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća
BERLIN - Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća, procjenjuju stručnjaci, napominjući da će se novi energent uglavnom nabavljati u inozemstvu
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
U PLUSU
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
BERLIN - Njemački energetski div Siemens Energy u drugom je tromjesečju tekuće poslovne godine, koja je za tvrtku završila u ožujku, ostvario neto dobit od 108 milijuna eura, nakon što je godinu prije zabilježio gubitak od 189 milijuna eura, sažeti su poslovni podaci, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
PLIN
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
OPATIJA - Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić na 39. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji u srijedu je istaknuo da se nakon listopada, prema sadašnjim pokazateljima, može očekivati sniženje cijene plina.
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
OIE
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
NEW YORK - Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi se u izvješću koje je u srijedu objavio think tank Ember.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE