GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Njemačkoj pojeftinjuju plin i struja

U Njemačkoj pojeftinjuju plin i struja
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2023 / 14:22
Autor: SEEbiz
BERLIN - Cijene plina i struje za potrošače u Njemačkoj su u padu, priopćio je u ponedjeljak internetski portal za usporedbu cijena Verivox.

"Vrijeme rekordnih cijena je iza nas”, priopćio je internetski portal Verivox. Tvrtka je objasnila kako su distributeri počeli smanjene cijene energenata na svjetskim burzama prenositi i na krajnje potrošače.

No, kako se istodobno dodaje, cijene i dalje ostaju na, povijesno gledano, visokoj razini.

Prosječna cijene kilovata električne energije sredinom svibnja je iznosila 45,78 centa, a plina 15,57 centi.

Te cijene su međutim još uvijek iznad gornjih granica (40 centi za struju, 12 za plin) iznad kojih najveći dio troškova korisnika preuzima država, što je odlučeno još prošle godine u sklopu paketa mjera kojima je njemačka vlada odlučila ublažiti financijske posljedice inflacije i dramatičnog porasta cijena energenata u sjeni ruskog napada na Ukrajinu.

U travnju je stopa inflacije iznosila 7,2 posto, što je osjetno niže nego u studenom prošle godine, kada je prešla granicu od 10 posto.

Tagovi: cijene plina, cijene struje, električna energija
PROČITAJ I OVO
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
U PLUSU
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
BERLIN - Njemački energetski div Siemens Energy u drugom je tromjesečju tekuće poslovne godine, koja je za tvrtku završila u ožujku, ostvario neto dobit od 108 milijuna eura, nakon što je godinu prije zabilježio gubitak od 189 milijuna eura, sažeti su poslovni podaci, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
PLIN
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
OPATIJA - Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić na 39. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji u srijedu je istaknuo da se nakon listopada, prema sadašnjim pokazateljima, može očekivati sniženje cijene plina.
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
OIE
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
NEW YORK - Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi se u izvješću koje je u srijedu objavio think tank Ember.
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE