GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Njemačkoj pojeftinjuju plin i struja

U Njemačkoj pojeftinjuju plin i struja
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2023 / 14:22
Autor: SEEbiz
BERLIN - Cijene plina i struje za potrošače u Njemačkoj su u padu, priopćio je u ponedjeljak internetski portal za usporedbu cijena Verivox.

"Vrijeme rekordnih cijena je iza nas”, priopćio je internetski portal Verivox. Tvrtka je objasnila kako su distributeri počeli smanjene cijene energenata na svjetskim burzama prenositi i na krajnje potrošače.

No, kako se istodobno dodaje, cijene i dalje ostaju na, povijesno gledano, visokoj razini.

Prosječna cijene kilovata električne energije sredinom svibnja je iznosila 45,78 centa, a plina 15,57 centi.

Te cijene su međutim još uvijek iznad gornjih granica (40 centi za struju, 12 za plin) iznad kojih najveći dio troškova korisnika preuzima država, što je odlučeno još prošle godine u sklopu paketa mjera kojima je njemačka vlada odlučila ublažiti financijske posljedice inflacije i dramatičnog porasta cijena energenata u sjeni ruskog napada na Ukrajinu.

U travnju je stopa inflacije iznosila 7,2 posto, što je osjetno niže nego u studenom prošle godine, kada je prešla granicu od 10 posto.

Tagovi: cijene plina, cijene struje, električna energija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE