GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Petrolu su pogrešno obračunavali plaće

U Petrolu su pogrešno obračunavali plaće
PLAĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2024 / 14:50
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U Petrolu su kod 1800 zaposlenika utvrđene greške u obračunu plaća, pišu Finance.

Iz tvrtke nisu otkrili koliko dugo su se plaće krivo obračunavale te koliki će ukupni trošak biti nadoknađen zaposlenicima. Slične su se neugodnosti nedavno dogodile u Leku i Pivovarni Laško.

O pogrešnom obračunu plaća u jednoj od najvećih slovenskih tvrtki Finance su doznale na temelju svjedočenja jedne njihove čitateljice kojoj će kao bivšoj zaposlenici Petrola biti vraćeno nešto više od 3000 eura krivo obračunate plaće. Njemu je navodno krivo izračunato nešto manje od pet godina. Za grešku je doznao slučajno, dojavili su mu bivši kolege.

U Petrolu su za Finance priznali pogreške, no o detaljima su tajnoviti.

U sklopu provjera plaća utvrdili smo grešku u obračunu plaća, i to kod obračuna naknade plaće u slučajevima odsutnosti s posla, napisali su Financama iz Petrola. Naknada se tako obračunavala na temelju tekućeg mjeseca umjesto tromjesečnog prosjeka, a pritom nije uključivala sve potrebne dijelove plaće.

U Petrolu Financama nisu odgovorili na pitanje koliko su dugo krivo obračunavali plaće. No, naveli su da će sada nadoknaditi, ili su već nadoknadili, razlike za posljednjih pet godina, što je i zakonska obveza. Sa socijalnim partnerima tvrtke sklopljen je sporazum o refundaciji, obračunat će se i zatezne kamate.

Iz Petrola su za Finance otkrili i da su greške utvrđene kod 1800 zaposlenika. To je otprilike polovica svih zaposlenih u matičnoj tvrtki koncerna i na benzinskim postajama Petrol u Sloveniji.

Energetska tvrtka također nije otkrila ukupne troškove povrata.

"Iznosi nagodbi bili su vrlo različiti za pojedince, a iznos je poslovna tajna", naveli su.

Nedavno je u javnost doznalo da su u Pivovarni Laško Union, koja je od 2016. godine u vlasništvu nizozemskog Heinekena, pet godina pogrešno obračunavani dodaci na plaću i naknade plaće. Stoga je tvrtka sredinom travnja isplatila 1,4 milijuna eura onima koji su dobili premalo, navodi Svet24. Nisu objavili koliko je zaposlenika dobilo povrat novca.

Netočnog obračuna plaća već je bilo u Leku, gdje brojke prije dvije godine također nisu bile prezentirane javnosti. Prema medijskim napisima, od 2003. godine, kada je Lek preuzeo švicarski Novartis, ozlijeđeno je najmanje 3000 zaposlenika. Ukupna šteta procjenjuje se na 100 milijuna eura.

Tagovi: petrol, plaće, lek, laško, heineken, novartis
PROČITAJ I OVO
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LNG
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LONDON - Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Europi u gotovo dvije godine.
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud
ODUSTAJANJE
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud

BANJA LUKA - Stigla je službena obavijest da se Njemačka povlači iz financiranja vjetroelektrane Hrgud kod Berkovića. 

Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
KARIJERE
Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
BEOGRAD - Nadzorni odbor Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) imenovao je Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije, saopštio je danas EPS.
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE