GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U pozadini afere Mreža energetski rat Mađarske i Hrvatske

U pozadini afere Mreža energetski rat Mađarske i Hrvatske
POZADINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2023 / 10:32
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - U pozadini afere zbog koje je smijenjen ministar gospodarstva energetski je rat Mađarske i Hrvatske, piše u četvrtak Večernji list.

Uz potencijalno kriminalni aspekt, možda važniji je politički krak priče koji upućuje na dva možebitna zaključka: prvi je da zastupnici Mosta selektivno i nekritički u javni diskurs stavljaju narativ koji služi ostvarivanju privatnog interesa jedne osobe, pravdajući se borbom protiv korupcije, čime koriste političku poziciju u svrhu koja nije javni već njihov politički interes.

Drugi je da su, vjerojatno nesvjesno, postali nečija marioneta u puno kompleksnijem strateškom repozicioniranju na energetskoj karti jugoistočne Europe, navodi Večernji list.

Činjenica da je Hrvatska, prvenstveno zahvaljujući svom geografskom položaju, nakon Putinove invazije na Ukrajinu i uvođenja zapadnih sankcija na ruske energente postala zanimljiv partner zapadnim silama.

Realizacija LNG terminala na Krku, kao i naftovodni sustav s izvorom u morskoj luci postali su hrvatski adut u energetskom preslagivanju i prilika da uslijed miješanja karata naša država zauzme značajniju poziciju nego li je imala do nedavno. Uslijed tog preslagivanja i očekivane Hrvatske inicijative, Mađarska se našla u poziciji da izgubi svoju dugogodišnju dominaciju.

U tom kontekstu valja postaviti i pitanje jesu li hrvatska politička scena i njeni akteri postali podložni prikrivenim utjecajima i lobiranjima.

Međutim, nije Ina jedina točka u kojoj se isprepliću hrvatski i mađarski poslovni interesi, a polje sukoba značajno se proširilo nakon početka rata u Ukrajini i velike energetske krize koja je zahvatila Europu, do jučer ovisnu o ruskim energentima.

Nakon što je PPD Pavla Vujnovca u studenom prošle godine zbog sankcija ruski plin zamijenio američkim, ključne mađarske kompanije počele su gubiti bitku u plinskom biznisu.

Desetogodišnjim zakupom kapaciteta na LNG terminalu PPD je Mađarima, prema grubim procjenama, iz džepa izbio 36 milijardi eura prometa, piše novinari Večernjeg lista Mislav Šimatović i Mateja Šobak.

Tagovi: LNG, Janaf, omišalj, mađarska, mol, vujnovac, ppd, energia naturalis, gazprom, plin, filipović
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte porasle iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara budući da su smanjene zalihe u SAD-u i poboljšani kineski uvoz raspršili strahovanja od posustajanja potražnje u dva vodeća svjetska potrošača.
Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća
STRUČNJACI
Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća
BERLIN - Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja desetljeća, procjenjuju stručnjaci, napominjući da će se novi energent uglavnom nabavljati u inozemstvu
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
U PLUSU
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
BERLIN - Njemački energetski div Siemens Energy u drugom je tromjesečju tekuće poslovne godine, koja je za tvrtku završila u ožujku, ostvario neto dobit od 108 milijuna eura, nakon što je godinu prije zabilježio gubitak od 189 milijuna eura, sažeti su poslovni podaci, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
PLIN
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
OPATIJA - Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić na 39. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji u srijedu je istaknuo da se nakon listopada, prema sadašnjim pokazateljima, može očekivati sniženje cijene plina.
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
OIE
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
NEW YORK - Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi se u izvješću koje je u srijedu objavio think tank Ember.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE