GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U rad puštena Vjetrolektrana Korlat vrijedna 500 milijuna kuna

U rad puštena Vjetrolektrana Korlat vrijedna 500 milijuna kuna
ELEKTRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 15:03
Autor: SEEbiz

BENKOVAC - Hrvatska elektroprivreda (HEP) u srijedu je u rad pustila Vjetrolektranu Korlat u blizini Benkovca, vrijednu 500 milijuna kuna, izvijestili su iz HEP-a.

Vjetroelektranu su otvorili predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Iduće godine, kako su najavili iz HEP-a, na istoj lokaciji počinje izgradnja Sunčane elektrane Korlat, koja će uz postojeću vjetroelektranu činiti prvi obnovljivi hibridni energetski park u Hrvatskoj.

U priopćenju se prenosi izjava premijera Plenkovića koji je kazao kako će Korlat biti prva vjetroelektrana u Hrvatskoj, koja će električnu energiju proizvoditi bez poticaja.

"Projekt je vrijedan 500 milijuna kuna, a očekivana godišnja proizvodnja je 170 GWh, što iznosi oko jedan posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj i dovoljno je za opskrbu više od 50 tisuća kućanstava", izjavio je Plenković.

Vjetroelektrana Korlat nalazi se na istoimenoj lokaciji, osam kilometara sjeverozapadno od Benkovca i prostire se na području katastarskih općina Kule Atlagića, Korlata i Biljana Gornjih.

Elektrana se sastoji od 18 vjetroagregata, pojedinačne instalirane snage 3,6 MW, koje je isporučila, ugradila i pustila u pogon njemačka tvrtka Nordex.

Radove na izgradnji infrastrukture i priključka na mrežu te poslove praćenja i nadzora izgradnje izvele su hrvatske tvrtke Ing-Grad i Fractal.

VE Korlat nema status povlaštenog proizvođača i prva je nova vjetroelektrana u Hrvatskoj koja električnu energiju proizvodi bez zajamčenog otkupa prema poticajnoj cijeni, navode iz HEP-a.

Neposredno uz vjetroelektranu HEP planira izgraditi sunčanu elektranu priključne snage 75 MW i instalirane snage oko 95 MW, procijenjene vrijednosti veće od 500 milijuna kuna.

Elektrana koja će se prostirati na 185 hektara ima lokacijsku dozvolu te bi, nakon što se izradi glavni projekt i zadovolje uvjeti za ishođenje građevinske dozvole, izgradnja mogla početi iduće godine.

Kad sunčana elektrana počne s radom, Korlat će po ukupnoj instaliranoj snazi elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, biti jedinstvena lokacija za proizvodnju zelene energije u Hrvatskoj, a i šire, istaknuli su iz HEP-a napominjući kako će Vjetroelektrana i Sunčana Korlat činiti prvi obnovljivi hibridni energetski park u Hrvatskoj.

"U ovom trenutku, u izgradnji te u različitim fazama razvoja imamo oko 50 projekata obnovljivih izvora energije širom Hrvatske", kazao je predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić.

Uzmu li se u obzir, kako je rekao, i ulaganja u hidroelektrane, ulaganja u obnovljive izvore čine velik dio ukupnih ulaganja HEP grupe u sve djelatnosti i segmente poslovanja, koje i ove godine planiraju u ukupnom iznosu većem od tri milijarde kuna.

"Očekujemo da će u investicijama i nadalje u najvećem dijelu sudjelovati domaće tvrtke, što će potvrditi nezamjenjivu ulogu HEP-a kao pokretača hrvatskog gospodarstva", rekao je Barbarić.

Iz HEP-a navode da do 2030. planiraju imati 350 MW u vjetroelektranama i jednako toliko u sunčanim elektranama.

Realizacija obnovljivog scenarija razvoja HEP-a do 2030. rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora energije u HEP-ovom proizvodnom portfelju za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora sa šest na devet milijardi kWh godišnje, ističu iz tvrtke.

Tagovi: Vjetrolektrana Korlat, Frane Barbarić, Hrvatska elektroprivreda, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
U tranzitu kroz Sloveniju do goriva ipak bez covid potvrde
GORIVO
U tranzitu kroz Sloveniju do goriva ipak bez covid potvrde
LJUBLJANA - Putnici u tranzitu kroz Sloveniju smiju natočiti gorivo u svoje vozilo bez pokazivanja covid potvrde ako zemlju napuste u roku od 12 sati, novom odlukom vlade koja ih je izuzela od novih restrikcija kojima se potiče cijepljenje.
Biden pozvao svjetske čelnike da smanje emisije metana
POZIV
Biden pozvao svjetske čelnike da smanje emisije metana
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je svjetske čelnike u petak da se pridruže SAD-u i Europskoj uniji u borbi za smanjenje emisija metana, nadajući se da će to dati zamaha prije međunarodnog samita o klimatskim promjenama sljedeći mjesec.
Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara
LONDON - Cijene na tržištu nafte zadržale su se u petak na razini od 75 dolara, poduprte sporim oporavkom proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.
Miller: Europa će u sezonu ući s nedostatkom plina u podzemnim skladištima
PLIN
Miller: Europa će u sezonu ući s nedostatkom plina u podzemnim skladištima
ZAGREB - Europa neće moći nadoknaditi zaostatak u punjenju podzemnih skladišta plina te će u jesensko-zimsku sezonu ući s nedostatkom plina u tim skladištima, izjavio je u petak predsjednik uprave ruskog plinskog koncerna Gazproma Aleksej Miller.
Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 75 dolara budući da je energetska infrastruktura na jugu SAD-a brzo obnovljena nakon uragana Nicholasa pa je nastavljeno otvaranje kapaciteta koje je blokirao uragan Ida.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE