GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2024 / 17:02
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.

Tijekom 40 milijuna eura vrijednog remonta odrađene su brojne aktivnosti, poput čišćenja i pregleda više od 800 komada opreme u cijeloj rafineriji, kao i zamjena oko 40 komada najkritičnije opreme. Remont je, ističe se, bio nužan i planiran iz više razloga, ponajprije zbog zakonskih obveza. Naime, zadnji redovni remont odrađen je 2019. godine.

Drugi važan razlog su radovi koji će omogućiti neprekidan rad rafinerije u idućem razdoblju, što će dodatno doprinijeti sigurnosti opskrbe tržišta.

Paralelno uz remont provedeno je osam investicijskih projekata vrijednih više od 60 milijuna eura, koji će osigurati stabilan i učinkovit rad rafinerije u budućnosti. Najvažniji investicijski projekti su nadogradnja postrojenja za atmosfersku destilaciju te zamjena četiri postojeće kondenzacijske turbine s elektromotorima i opremljenim sustavom frekvencijskog pogona.

Nakon provedbe svih osam projekata i remonta Rafinerija nafte Rijeka postala je energetski učinkovitija, ali i održivija, smatraju u Ini.

Operativni direktor Rafinerija i marketinga Ine Goran Pleše ističe kako je zahvaljujući pravodobno planiranim aktivnostima Ina osigurala dovoljne količine naftnih derivata s mediteranskog tržišta tijekom kompletnog razdoblja zastoja rafinerije.

"Ponosni smo što smo uspješnom provedbom ovog investicijskog ciklusa, vrijednog više od 100 milijuna eura, došli još jedan korak bliže jednom od naših ključnih strateških ciljeva, a to je transformacija Rafinerije nafte Rijeka u modernu europsku rafineriju. Svu domaću naftu proizvedenu za vrijeme remonta preradit ćemo u narednim mjesecima u našoj rafineriji. S obzirom na to da je idući remont planiran tek za pet godina u tom razdoblju svu naftu proizvedenu u Hrvatskoj planiramo prerađivati u Rafineriji nafte Rijeka“, izjavio je Pleše.

Tagovi: rafinerija, rafinerija rijeka, ina, nafta, pleše
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 81 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolara budući da trgovci važu naznake jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u i pojačani oprez američke središnje banke pri razmatranju troškova zaduživanja.
EU premašio plan o štednji plina
PLIN
EU premašio plan o štednji plina
BRUXELLES - Europska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala, a Hrvatska je uštedom na razini europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije.
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SOLARI
Solarna elektrana Saraorci puštena u rad
SMEDEREVO - U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp).
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 83 dolara
NEW YORK - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničari Petrola odobrili dividendu od 1,80 eura
LJUBLJANA - Dioničari Petrola danas su na skupštini u Ljubljani potvrdili prijedlog uprave društva da se od 74,2 milijuna eura bilančne dobiti 74 milijuna eura namijeni za isplatu dividendi, odnosno 1,80 eura bruto po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE