GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U siječnju su zemlje OPEC-a proizvele 0,93 milijuna barela manje od očekivanog

U siječnju su zemlje OPEC-a proizvele 0,93 milijuna barela manje od očekivanog
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2023 / 09:58
Autor: SEEbiz
BEČ - U siječnju 2023. zemlje OPEC-a smanjile su proizvodnju nafte za 49.000 barela dnevno na 28.876 milijuna barela dnevno, objavila je Organizacija zemalja izvoznica nafte u izvješću za veljaču.

Istodobno su zemlje OPEC-a, osim Irana, Libije i Venezuele, koje sudjeluju u sporazumu, u siječnju smanjile proizvodnju nafte za 77.000 barela na 24.485 milijuna barela, što je 0,93 milijuna barela dnevno ispod dogovora utvrđenog sporazumom.

Prema planu, zemlje OPEC-a moraju smanjiti proizvodnju nafte za 2 milijuna barela dnevno u odnosu na kolovoz počevši od studenog 2022. godine.

Prema sporazumu, očekuje se da će deset članica OPEC-a smanjiti proizvodnju za 1,273 milijuna barela dnevno na 25,416 milijuna barela dnevno. Istodobno su članice OPEC-a proizvele 1 milijun bpd manje od revidiranih kvota u studenom, čime je ukupna razina proizvodnje dosegla 24,478 milijuna bpd.

U siječnju je stvarna proizvodnja članica OPEC-a dosegla 24,485 milijuna barela dnevno, 931.000 bpd ispod cilja OPEC-ovog sporazuma.

Proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji, najvećem OPEC-ovom proizvođaču nafte, pala je za 156.000 bpd u siječnju na 10.319 milijuna bpd, manje od cilja OPEC-ovog sporazuma od 10.478 milijuna bpd, navodi se u izvješću.

UAE je povećao proizvodnju za 4000 bpd na 3,045 milijuna bpd, malo iznad postavljenog vrhunca od 3,019 milijuna bpd. Irak je u siječnju smanjio proizvodnju za 46.000 bpd na 4,424 milijuna barela dnevno.

Tagovi: nafta, proizvodnja nafte, OPEC
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno bismo se trebali voziti jeftinije.
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE