GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U svijetu 2020. instalirano rekordnih 260 GW iz obnovljivih izvora

U svijetu 2020. instalirano rekordnih 260 GW iz obnovljivih izvora
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2021 / 10:59
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Rekordnih 260 gigavata (GW) novih kapaciteta obnovljivih izvora energije instalirano je u svijetu 2020. godine, unatoč utjecaju pandemije covida-19, pokazuju podaci Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

IRENA je u izvješću "Statistika obnovljivih kapaciteta 2021." izvijestila da su novi kapaciteti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora instalirani 2020., veći za gotovo 50 posto u odnosu na one čiji je rad pokrenut 2019. godine.

Udio obnovljive energije u svim novim proizvodnim kapacitetima znatno je porastao drugu godinu zaredom, dodala je agencija. Tako više od 80 posto svih novih postrojenja za proizvodnju električne energije instaliranih prošle godine proizvodi energiju iz obnovljivih izvora, pri čemu dominiraju Sunčeva i energija vjetra.

Nove solarne instalacije iznosile su 127 GW, a uporaba snage vjetra 111 GW, navodi se u izvješću.

Lider u pokretanju energetskih postrojenja na obnovljive izvore je Kina koja je lani instalirala 136 GW iz obnovljivih izvora. SAD je instalirao 29 GW, gotovo 80 posto više nego 2019. godine.

IRENA smatra da se sve veći udio obnovljivih izvora energije dijelom može pripisati posustajanju izgradnje kapaciteta iz fosilnih goriva u Europi, Sjevernoj Americi i po prvi puta u cijeloj Euroaziji. Ukupno je lani instalirano 60 GW takvih postrojenja, u odnosu na 64GW prethodne godine.

IRENA-ini podaci pokazuju da je na kraju 2020. godine globalni kapacitet obnovljive energije iznosio 2799 GW, a najveći udio (1211 GW) predstavljala je hidroenergija.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, IRENA, Međunarodna agencija za obnovljivu energiju, solarna energija, energija vjetra
PROČITAJ I OVO
Država na poticajima za vjetroelektrane u minusu 371 milijun kuna
VJETAR
Država na poticajima za vjetroelektrane u minusu 371 milijun kuna
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) lani je proizvođačima obnovljivih izvora energije isplatio nešto više od tri milijarde kuna poticaja, no prihodi te državne tvrtke nisu pokrili rashode pa je zabilježen minus od 371 milijun kuna, piše u subotu Večernji list.
Đukanović podnio krivičnu prijavu protiv Markovića, Sekulić i bivšeg rukovodstva EPCG
PRIJAVA
Đukanović podnio krivičnu prijavu protiv Markovića, Sekulić i bivšeg rukovodstva EPCG
PODGORICA - Predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović je u ime Elektroprivrede Crne Gore Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio krivične prijave.
Šetnja Bečom uz otkrivanje najboljih energetski učinkovitih projekata
ZABAVNO
Šetnja Bečom uz otkrivanje najboljih energetski učinkovitih projekata
BEČ - Energy!ahead novi je projekt Grada Beča kojim obilazak austrijske prijestolnice dobiva novo lice. U ponudu besplatne aplikacije uvršteni su brojni uspješni projektu poput energetski učinkovite sanacije povijesnih građevina ili postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.
Cijene nafte pale ispod 63 dolara, trgovci preusmjerili fokus na opskrbu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 63 dolara, trgovci preusmjerili fokus na opskrbu
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara budući da su se trgovci preusmjerili na najavljenu veću opskrbu glavnih proizvođača u uvjetima neizvjesnog tempa oporavka potražnje od koronamjera.
HOPS postaje dioničarsko društvo
PROMJENE
HOPS postaje dioničarsko društvo
ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u javnu je raspravu do 2. svibnja stavilo novi Zakon o tržištu električne energije u čijem članku 134. (Prijelazne i završne odredbe) se navodi da će se nezavisni operator prijenosa električne energije (HOPS) u roku od šest mjeseci od dana stupanja zakona na snagu organizirati kao dioničko društvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE