GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Učenici sisačke Tehničke škole izradili solarno drvo za Ininu crpku

Učenici sisačke Tehničke škole izradili solarno drvo za Ininu crpku
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 19:30
Autor: SEEbiz / H
SISAK - Na Ininu maloprodajnome mjestu u Sisku u četvrtak je predstavljeno solarno drvo, uređaj koji su radi predstavljanja i promidžbe mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije izradili učenici sisačke Tehničke škole.

Na solarnom drvetu Inini kupci i prolaznici moći će napuniti svoje mobilne uređaje i tablete. Osim uspješnog stjecanja kompetencija na tom projektu, ideja je bila dizajn približiti osnovnim elementima drveta, pa je tako stilski obuhvaćen korijen drveta, stablo, grane i listovi. Solarno drvo ima šest listova dizajniranih po uzoru na list hrasta, a u svaki list ugrađene su fotonaponske ćelije snage 50 W. Ostatak opreme fotonaponskog sustava, regulator, osigurači i akumulator smješteni su u donjem dijelu koji ujedno služi za sjedenje i odmor. Solarno drvo ima ugrađenu i LED rasvjetu, koja se navečer pali automatski.

Projekt izrade tog drveta financirala je Ina u sklopu suradnje i potpore u razvoju inovativnih, stručnih i komunikacijskih vještina učenika Tehničke škole u Sisku.

"Suradnja Tehničke škole Sisak i Ine traje godinama kroz razne projekte, od podrške u tradicionalnoj utrci solarnih automobila do izrade funkcijskog modela ionskog motora i solarnog drveta. Na taj način aktivno sudjelujemo u razvijanju učeničkih kompetencija i njihovih stručnih vještina te pomažemo oblikovati buduće inženjere i stručnjake. Veselim se novim inovativnim projektima koje škola planira te će se Ina i u njih rado uključiti", izjavio je direktor sisačke Rafinerije nafte Damir Butković.

Kako je za Hinu objasnio inicijator tih i mnogih drugih školskih projekata, profesor Stevče Arsoski, riječ je samo o posljednjem projektu od nekoliko uspješnih zajedničkih projekata. Na izradi solarnog drveta, kako je rekao, bilo je angažirano desetak učenika, a projekt je bio i tema završnoga, maturalnog rada učenika Leona Milinovića.

"Mislim da jednaku pozornost zaslužuje i raniji projekt funkcijskog modela ionskog motora, koji je, kao inovacija, završen u lipnju. Taj smo rad trebali kao inovaciju predstaviti na sajmu u Istanbulu, ali nažalost, zbog koronavirusa, tu smo promociju morali odgoditi. Iako smo o tom projektu pisali na internetskim stranicama, čekamo prvu priliku da ga predstavimo i uživo. Na tom su se projektu posebno angažirali učenici završnog razreda Dino Terman i Mihael Pavlin, koji su sada studenti. Budući da škola ne može sama financirati ovakve zahtjevne projekte, i ovom prilikom moram zahvaliti Ini, koja je već naš stalni partner, na financijskoj pomoći. Ina je očito prepoznala sisačku Tehničku školu kao dobrog i zanimljivog partnera. Već pripremamo i nove zajedničke projekte i radujemo se nastavku suradnje", rekao je profesor Arsoski.

Tagovi: kompanija Ina, Tehnička škola Sisak, solarno drvo, Damir Butković, Stevče Arsoski, Rafinerija Sisak
PROČITAJ I OVO
Francuska vlada najavljuje pomoć EDF-u zbog ograničavanja cijena
POMOĆ
Francuska vlada najavljuje pomoć EDF-u zbog ograničavanja cijena
PARIZ - Francuska država neće zanemariti elektroenergetsku kompaniju EDF i ublažit će posljedice mjera koje bi trebale ublažiti udar poskupljenja struje za kućanstva, poručio je u srijedu ministar financija Bruno Le Maire.
Zabrinutost za opskrbu podigla cijene nafte nadomak 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost za opskrbu podigla cijene nafte nadomak 88 dolara
LONDON – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 88 dolara nakon kratkotrajnog požara na naftovodu u Turskoj koji je potaknuo strahovanja od nedostatne opskrbe u razdoblju snažnog oporavka potražnje.
Plenković u Saboru najavio moguće novo ograničavanje cijene goriva i rezanje PDV-a na plin
NAJAVE
Plenković u Saboru najavio moguće novo ograničavanje cijene goriva i rezanje PDV-a na plin
ZAGREB - Zastupnici su aktualnim prijepodnevom otvorili još jednu saborsku sezonu, a svoja pitanja usmjerili su prema premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima.
Cijene nafte na najvišoj razini od 2014.
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte na najvišoj razini od 2014.
LONDON - Cijene su nafte porasle četvrti dan zaredom i dosegnule najviše razine od 2014. godine.
Janaf sklopio ugovor s NIS-om o transportu nafte za 2022.
POSLOVI
Janaf sklopio ugovor s NIS-om o transportu nafte za 2022.
ZAGREB - Jadranski naftovod, dioničko društvo sklopio je s kompanijom NIS a.d. ugovor o transportu sirove nafte u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE