GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Učenici sisačke Tehničke škole izradili solarno drvo za Ininu crpku

Učenici sisačke Tehničke škole izradili solarno drvo za Ininu crpku
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 19:30
Autor: SEEbiz / H
SISAK - Na Ininu maloprodajnome mjestu u Sisku u četvrtak je predstavljeno solarno drvo, uređaj koji su radi predstavljanja i promidžbe mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije izradili učenici sisačke Tehničke škole.

Na solarnom drvetu Inini kupci i prolaznici moći će napuniti svoje mobilne uređaje i tablete. Osim uspješnog stjecanja kompetencija na tom projektu, ideja je bila dizajn približiti osnovnim elementima drveta, pa je tako stilski obuhvaćen korijen drveta, stablo, grane i listovi. Solarno drvo ima šest listova dizajniranih po uzoru na list hrasta, a u svaki list ugrađene su fotonaponske ćelije snage 50 W. Ostatak opreme fotonaponskog sustava, regulator, osigurači i akumulator smješteni su u donjem dijelu koji ujedno služi za sjedenje i odmor. Solarno drvo ima ugrađenu i LED rasvjetu, koja se navečer pali automatski.

Projekt izrade tog drveta financirala je Ina u sklopu suradnje i potpore u razvoju inovativnih, stručnih i komunikacijskih vještina učenika Tehničke škole u Sisku.

"Suradnja Tehničke škole Sisak i Ine traje godinama kroz razne projekte, od podrške u tradicionalnoj utrci solarnih automobila do izrade funkcijskog modela ionskog motora i solarnog drveta. Na taj način aktivno sudjelujemo u razvijanju učeničkih kompetencija i njihovih stručnih vještina te pomažemo oblikovati buduće inženjere i stručnjake. Veselim se novim inovativnim projektima koje škola planira te će se Ina i u njih rado uključiti", izjavio je direktor sisačke Rafinerije nafte Damir Butković.

Kako je za Hinu objasnio inicijator tih i mnogih drugih školskih projekata, profesor Stevče Arsoski, riječ je samo o posljednjem projektu od nekoliko uspješnih zajedničkih projekata. Na izradi solarnog drveta, kako je rekao, bilo je angažirano desetak učenika, a projekt je bio i tema završnoga, maturalnog rada učenika Leona Milinovića.

"Mislim da jednaku pozornost zaslužuje i raniji projekt funkcijskog modela ionskog motora, koji je, kao inovacija, završen u lipnju. Taj smo rad trebali kao inovaciju predstaviti na sajmu u Istanbulu, ali nažalost, zbog koronavirusa, tu smo promociju morali odgoditi. Iako smo o tom projektu pisali na internetskim stranicama, čekamo prvu priliku da ga predstavimo i uživo. Na tom su se projektu posebno angažirali učenici završnog razreda Dino Terman i Mihael Pavlin, koji su sada studenti. Budući da škola ne može sama financirati ovakve zahtjevne projekte, i ovom prilikom moram zahvaliti Ini, koja je već naš stalni partner, na financijskoj pomoći. Ina je očito prepoznala sisačku Tehničku školu kao dobrog i zanimljivog partnera. Već pripremamo i nove zajedničke projekte i radujemo se nastavku suradnje", rekao je profesor Arsoski.

Tagovi: kompanija Ina, Tehnička škola Sisak, solarno drvo, Damir Butković, Stevče Arsoski, Rafinerija Sisak
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE