GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udio fosilnih goriva u energetskoj mješavini isti kao i prije deset godina

Udio fosilnih goriva u energetskoj mješavini isti kao i prije deset godina
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2021 / 19:05
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Udio fosilnih goriva u globalnoj energetskoj mješavini jednako je visok kao i prije deset godina, unatoč manjim troškovima obnovljivih izvora i pritisku na vlade da zaustave klimatske promjene, pokazalo je u utorak izvješće ekološke udruge REN21.

Fosilna goriva i dalje se koriste zbog sve veće globalne potražnje za energijom, kontinuirane potrošnje i ulaganja u nove elektrane na fosilna goriva i smanjene upotrebe energije dobivene iz biomase - poput drva i poljoprivrednog otpada - za grijanje i kuhanje, tumače autori izvješća.

Koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi dosegnula je u međuvremenu rekordnu razinu, pa su vlade pod pojačanim pritiskom da značajnije smanje emisiju štetnih plinova i ograniče upotrebu fosilnih goriva kako bi ostvarile globalne klimatske ciljeve.

Godine 2019. udio fosilnih goriva u globalnoj energetskoj mješavini iznosio je 80,2 posto, u usporedbi s 80,3 posto u 2009., utvrdio je REN21.

Udio obnovljivih izvora, poput energije vjetra i Sunca, porastao je u istom razdoblju s 8,7 na 11,2 posto. Ostatak čini tradicionalna biomasa, poput drveta i poljoprivrednog otpada, koji se uglavnom koriste u zemljama u razvoju za kuhanje i grijanje domova.

"Sve smo svjesniji gorke činjenice da su obećanja o zaštiti klime u proteklih deset godina uglavnom bila prazne riječi", rekla je izvršna direktorica REN21 Rana Adib.

"Udio fosilnih goriva u konačnoj potrošnji energije nije se pomaknuo ni za centimetar", dodala je Adib.

Pritom je u mnogim dijelovima svijeta, uključujući pojedine dijelove Kine, EU, Indiju i SAD, danas jeftinije graditi nove vjetroelektrane i fotonaponske sustave nego proizvoditi struju u postojećim elektranama na ugljen, ističe ekološka udruga.

Obnovljivi su izvori na mnogim mjestima isplativiji i od novih termoelektrana na plin i najjeftiniji su izvori nove proizvodnje električne energije u zemljama na svim većim kontinentima, ističu.

U mnogim zemljama poticaji za ekonomski oporavak od koronakrize trebali bi potakanuti dodatna ulaganja u obnovljive izvore energije, ističu autori izvješća, napominjući da 'zelena' ulaganja trenutno čine tek jednu šestinu ulaganja u fosilna goriva.

Tagovi: fosilna goriva, nafta, REN21
PROČITAJ I OVO
Cilj EPS-a da sačuva termo i poveća zelene kapacitete
CILJEVI
Cilj EPS-a da sačuva termo i poveća zelene kapacitete
MALI ZVORNIK - Direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je danas da je osnovni energent EPS-a ugalj iz koga se proizvodi dve trećine električne energije i da termo kapaciteti moraju da se sačuvaju, a da je cilj i da se istovremeno povećava procenat zelene energije.
Cijene nafte pod pritiskom širenja delta soja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pod pritiskom širenja delta soja koronavirusa
LONDON - Cijene nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima pod utjecajem zabrinutosti zbog širenja delta soja virusa u zemljama najvećim potrošačima energenata, jer bi to moglo smanjiti njihovu potražnju.
Petrol pokrenuo svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj
ELEKTRANE
Petrol pokrenuo svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj
LJUBLJANA - Slovenski Petrol otvorio je drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj, nazvanu Ljubač.
Zdravka Demeter Bubalo nova operativna direktorica maloprodaje Ine
KARIJERE
Zdravka Demeter Bubalo nova operativna direktorica maloprodaje Ine
ZAGREB - Zdravka Demeter Bubalo bit će imenovana na poziciju operativne direktorice Usluga kupcima i maloprodaje.
Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte
LONDON - Cijene nafte ojačale su u utorak na međunarodnim tržištima u očekivanju daljnjeg pada američkih zaliha goriva, nadoknadivši tako dio gubitaka od dana ranije, kada su potonule za više od tri posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE