GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udio fosilnih goriva u energetskoj mješavini isti kao i prije deset godina

Udio fosilnih goriva u energetskoj mješavini isti kao i prije deset godina
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2021 / 19:05
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Udio fosilnih goriva u globalnoj energetskoj mješavini jednako je visok kao i prije deset godina, unatoč manjim troškovima obnovljivih izvora i pritisku na vlade da zaustave klimatske promjene, pokazalo je u utorak izvješće ekološke udruge REN21.

Fosilna goriva i dalje se koriste zbog sve veće globalne potražnje za energijom, kontinuirane potrošnje i ulaganja u nove elektrane na fosilna goriva i smanjene upotrebe energije dobivene iz biomase - poput drva i poljoprivrednog otpada - za grijanje i kuhanje, tumače autori izvješća.

Koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi dosegnula je u međuvremenu rekordnu razinu, pa su vlade pod pojačanim pritiskom da značajnije smanje emisiju štetnih plinova i ograniče upotrebu fosilnih goriva kako bi ostvarile globalne klimatske ciljeve.

Godine 2019. udio fosilnih goriva u globalnoj energetskoj mješavini iznosio je 80,2 posto, u usporedbi s 80,3 posto u 2009., utvrdio je REN21.

Udio obnovljivih izvora, poput energije vjetra i Sunca, porastao je u istom razdoblju s 8,7 na 11,2 posto. Ostatak čini tradicionalna biomasa, poput drveta i poljoprivrednog otpada, koji se uglavnom koriste u zemljama u razvoju za kuhanje i grijanje domova.

"Sve smo svjesniji gorke činjenice da su obećanja o zaštiti klime u proteklih deset godina uglavnom bila prazne riječi", rekla je izvršna direktorica REN21 Rana Adib.

"Udio fosilnih goriva u konačnoj potrošnji energije nije se pomaknuo ni za centimetar", dodala je Adib.

Pritom je u mnogim dijelovima svijeta, uključujući pojedine dijelove Kine, EU, Indiju i SAD, danas jeftinije graditi nove vjetroelektrane i fotonaponske sustave nego proizvoditi struju u postojećim elektranama na ugljen, ističe ekološka udruga.

Obnovljivi su izvori na mnogim mjestima isplativiji i od novih termoelektrana na plin i najjeftiniji su izvori nove proizvodnje električne energije u zemljama na svim većim kontinentima, ističu.

U mnogim zemljama poticaji za ekonomski oporavak od koronakrize trebali bi potakanuti dodatna ulaganja u obnovljive izvore energije, ističu autori izvješća, napominjući da 'zelena' ulaganja trenutno čine tek jednu šestinu ulaganja u fosilna goriva.

Tagovi: fosilna goriva, nafta, REN21
PROČITAJ I OVO
Pad cijena nafte potaknut širenjem virusa i zabrinutošću za kineski uvoz
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte potaknut širenjem virusa i zabrinutošću za kineski uvoz
LONDON - Cijene nafte pale su na početku tjedna na međunarodnim tržištima ispod 74 dolara, zbog zabrinutosti za potražnju u uvjetima širenja covida 19 i promjena zakona o uvozu u Kini.
Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci
UVOZ
Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci
BUKUREŠT - Rumunjska je tijekom prvih pet mjeseci 2021. uvezla 3,38 milijuna tona sirove nafte, što je 791.400 tona ekvivalentne nafte ili 30,5 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, podaci su Nacionalnog instituta za statistiku (INS).
Početkom septembra poziv za subvencije za solarne panele
POZIV
Početkom septembra poziv za subvencije za solarne panele
VRBAS – Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Vrbasu, nakon potpisivanja ugovora o rekonstrukciji i energetskoj sanaciji osnovne škole i predškolske ustanove, da će ministarstvo početkom septembra raspisati javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, kao i da će do kraja godine biti drugi poziv za zamenu stolarije.
Cijene nafte blago porasle nakon dva tjedna pada
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blago porasle nakon dva tjedna pada
LONDON – Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, nakon dva tjedna pada, jer se trgovci nadaju da će potražnja za 'crnim zlatom' ostati snažna, unatoč širenju delta varijante koronavirusa i usporavanju oporavka svjetskog gospodarstva.
Morgan Stanley najavljuje rast cijena nafte
PREDVIĐANJA
Morgan Stanley najavljuje rast cijena nafte
NEW YORK - Kretanja na tržištu nafte bila su vrlo nestabilna početkom tjedna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE