GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukapljeni plin s LNG terminala na Krku stigao i na češko tržište

Ukapljeni plin s LNG terminala na Krku stigao i na češko tržište
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2022 / 09:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Češka podružnica jedne od najvećih slovačkih energetskih kompanija SPP objavila je prvu isporuku ukapljenog prirodnog plina s LNG Terminala na Krku na češko tržište, piše u četvrtak Jutarnji list.

Plin je, prema istome izvoru, kupljen iz količina koje su na LNG Terminal na Krku 1. svibnja dopremljene s terminala Corpus Christi u američkoj saveznoj državi Teksas.

Slovački SPP kupio je 93 milijuna kubika plina iz Corpus Christija, od čega je pet milijuna kubika proslijeđeno u Češku. Dio plina preuzetog s Krka bit će, prema najavi SPP-a, uskladišteno u Slovačkoj.

"Ako je potrebno, možemo ponuditi češkim kupcima SPP skladišne kapacitete u Češkoj i Slovačkoj. Također smo u mogućnosti bez problema opsluživati potencijalne nove kupce", rekao je povodom prve isporuke LNG-ja s Krka na češko tržište zamjenik predsjednika Upravnog odbora predstavništva SPP-a u Češkoj.

Iz SPP-a ističu kako se ukapljeni prirodni plin koji se uvozi u Europu može cjenovno natjecati s plinom koji se transportira cjevovodima. Nakon pripadajuće pripreme, dodaje se, LNG je izravno upotrebljiv za kućanstva i industriju, baš kao i "klasični", prirodni plin.

Jedina razlika je u tome što se ne transportira na velike udaljenosti cjevovodom, već u ukapljenom stanju brodovima.

Objava SPP-a utoliko je zanimljivija što ta kompanija, kako je jučer potvrđeno u upravi LNG Terminala na Krku, nije ni korisnik terminala, ni zakupac tamošnjih kapaciteta za uplinjavanje (UPP). Što znači da je SPP kupio plin od jedne od kompanija koje su zakupci terminala, a riječ je o Ini, HEP-u, MET Croatia Energyju, MVM CEEnergyju i PPD-u.

"Terminal za UPP pruža usluge skladištenja i uplinjavanja isključivo korisnicima Terminala za UPP te ne raspolaže informacijama kome korisnici Terminala za UPP prodaju svoj plin", poručeno nam je iz LNG Terminala na Krku, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.

Tagovi: LNG terminal, Corpus Christi, Prvo plinarsko društvo, Hrvatska elektroprivreda, kompanija Ina
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
POTEZI
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
PODGORICA - EPCG Solar gradnja potpisala je jučer ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Kaldera iz Laktaša, čime je i službeno omogućen ulazak kapitala i udjela Milorada Dodika, koji je poznat kao vlasnik u sjeni ove banjalučke energetske tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE