GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije

Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
APSURDI RATA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2023 / 09:26
Autor: SEEbiz / klix.ba
KIJEV - Ruski izvoznici prodali su baltičkim državama dvostruko više ukapljenog naftnog plina (LPG) u 2022. godini, prema podacima tri izvora u sektoru trgovine i pretovara.

Ukapljeni naftni plin (propan-butan) uglavnom se koristi kao motorno gorivo i kao energent za grijanje, ali i kao sirovina u proizvodnji drugih petrohemikalija i izuzet je iz zapadnih sankcija Rusiji.

Reuters je na temelju podataka tri trgovca i prijevoznika izračunao da je Rusija u 2022. u Latviju, Litvu i Estoniju izvezla 331.000 tona LPG-a. U 2021. isporučila je 159.000 tona.

Ruski izvoz LPG-a u Latviju poskočio je lani 77 posto, na 232.000 tona, izračunao je Reuters na temelju podataka izvora. Izvoz u Litvu bio je pak osam i po puta veći nego u 2021., dosegnuvši 72.000 tona. Izvoz u Estoniju poskočio je 42 posto, na 27.000 tona.

Ministarstva energetike u Latviji i Estoniji nisu odgovorila na upit Reutersa da komentariraju izračun. Litvansko ministarstvo nije ih željelo komentirati.

Podaci pokazuju da je ruski ukapljeni naftni plin u 2022. činio 90 posto latvijskog uvoza tog energenta, a u Litvi polovinu, navodi Reuters.

Višak su baltičke zemlje proteklih mjeseci prodavale Ukrajini, tvrde trgovci, dodavši da su Latvija i Litva samo u decembru Ukrajini isporučile oko 15 hiljada tona LPG-a, što je odgovaralo 15 posto ukupnog ukrajinskog uvoza tog energenta u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu.

Ukrajina zapravo nije službeno zabranila uvoz LPG-a iz Rusije. Ruski LPG puno je jeftiniji od onog iz zemalja poput Poljske i Rumunjske, zbog ograničenih mogućnosti izvoza.

"Ukrajinske kompanije kupuju propan-butan od Litve i Latvije, koji je vrlo vjerovatno ruskog porijekla. No, razlika u cijeni od 150 do 200 dolara po toni u usporedbi s onim iz Poljske i Rumunije dopušta (im) da zažmire na zemlju porijekla", rekao je trgovac zadužena za baltičke države.

Dodao je i da Ukrajina zapravo nije zvanično zabranila uvoz LPG-a iz Rusije. Na upit Reutersa, ukrajinsko ministarstvo energetike nije komentiralo tu informaciju.

Ostali trgovci rekli su da Ukrajina kupuje propan-butan i izravno od litvanske Mazeikiu Nafte čiji je vlasnik poljski Orlen, dodavši ipak da je njegov udio u ukrajinskom uvozu relativno mal.

Tagovi: Ukrajina, LPG plin, ukapljeni naftni plin, PKN Orlen, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE