GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukrajina želi biti glavna ruta za transport ruskog plina u Europu

Ukrajina želi biti glavna ruta za transport ruskog plina u Europu
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2022 / 18:36
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Ukrajina iza kulisa nagovara zapadne saveznike da ruski plin u Europu stiže njezinim plinovodima, a ne ruskim Sjevernim tokom 1 kako bi osigurala veći utjecaj u sukobu s Rusijom, rekli su za Reuters dužnosnici za energetiku.

To bi, kako su rekli, prisililo Rusiju da transportira više plina u Europu plinovodima kroz Ukrajinu.

Moskva bi u tom slučaju morala plaćati više tranzitne naknade, što bi Ukrajini bi pomoglo u obrani, a Rusiju bi odvratilo od oštećenja plinovoda, rekli su prošlog tjedna zastupnicima u Kongresu i dužnosnicima administracije američkog predsjednika Joea Bidena u Washingtonu.

Predstavnici ukrajinskog operatera plinovoda i plinske kompanije Naftogaz proveli su tjedan dana u Washingtonu, nagovarajući dužnosnike i zastupnike u Kongresu da od Njemačke i drugih europskih saveznika ishode privolu za taj plan.

Rusiji smo važni radi trasporta plina u Europu, rekli su, "to moramo iskoristiti u našim raspravama s njima, a Europa može pomoći", rekla je Olga Bielkova, direktorica međunarodnih poslova operatera ukrajinskog sustava za tranzit plina u intervjuu u Washingtonu .

Dužnosnik Bijele kuće i njemačko ministarstvo gospodarstva odbili su komentirati te informacije. Njemačka je u srijedu rekla da će do kraja godine prestati uvoziti rusku naftu, "a onda je na redu plin", ali nije precizirala kada.

Berlin je zbog ruske invazije na Ukrajinu već zaustavio Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku. Projekt vrijedan 11 milijardi dolara završen je krajem prošle godine, ali nije započeo s radom.

Preusmjeravanje isporuka iz plinovoda Sjeverni tok 1 teško će "proći" u Njemačkoj i ostatku Europe, smatraju analitičari.

Takav potez "neće nimalo poboljšati sigurnost europske opskrbe", rekao je bivši posebni izaslanik američkog ministarstva vanjskih poslova David Goldwyn.

Christian Egenhofer iz Centra za europske političke studije sa sjedištem u Bruxellesu upozorio je pak da bi EU time prekršio ugovore o opskrbi koje je sklopio s Rusijom.

Rusija trenutno Njemačkoj Sjevernim tokom 1 isporučuje 55 milijardi prostornih metara prirodnog plina godišnje. Europi dostavlja još 40 milijardi prostornih metara preko Ukrajine i plaća Kijevu tranzitne naknade u dolarima.

Savjetnik ukrajinskog Naftogaza Daniel Vajdič rekao je da bi prebacivanje ruskih isporuka plina iz Sjevernog toka 1 kroz ukrajinski sustav "Kijevu osiguralo veći utjecaj na Moskvu i pokazalo bi Kremlju da Europa veže svoju sigurnost sa sigurnošću Ukrajine".

Ukrajinski dužnosnici predložili su da se 40 posto plina iz Sjevernog toka 1 odmah preusmjeri kroz ukrajinski plinovod, a ostatak do travnja iduće godine. To bi državama EU-a dalo vremena za stvaranje zaliha za zimu i za diversifikaciju nabave, dodali su.

Napomenuli su da i su tražili američku potporu za pristup opskrbi preko terminala za ukapljeni plin u Turskoj.

Ukrajina mora uskoro osigurati i plin za svoje potrebe, prije početka zimske sezone grijanja u listopadu, rekla je savjetnica predsjednika uprave Naftogaza Svitlana Zališčuk.

Tagovi: Ukrajina, RUSKI PLIN
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE