GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo

Umro glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 13:53
Autor: SEEbiz / H
ABUJA - Glavni tajnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Mohammad Barkindo preminuo je utorak u dobi od 63 godine, objavio je u srijedu čelnik nigerijske državne naftne korporacije NNPC.

Veteran naftne industrije trebao je krajem mjeseca odstupiti sa čelne dužnosti u OPEC-u nakon šestogodišnjeg mandata, primjećuje Reuters.

"Izgubili smo našeg cijenjenog dr. Muhammada Sanusija Barkinda", napisao je na Twitteru izvršni direktor nigerijske kompanije Mele Kyari, dodajući da je Barkindo umro u utorak navečer.

Njegova smrt "veliki je gubitak za njegovu obitelj, NNPC, našu zemlju Nigeriju, OPEC i globalnu energetsku zajednicu", napisao je Kyari.

Dodao je da je Barkindo preminuo nekoliko sati nakon sastanka s nigerijskim predsjednikom Muhammadom Buharijem i govora na energetskom samitu u Abuji.

Njegov mandat na čelu OPEC-a obilježili su globalni šokovi u naftnoj i plinskoj industriji, primjećuje Reuters.

U govoru u Abuji Barkindo je kazao kako su naftna i plinska industrija "na udaru" i još uvijek se oporavljaju od golemih investicijskih gubitaka tijekom posljednjih godina.

"U vrlo kratkom vremenskom razdoblju industriju su pogodila dva velika ciklusa - ozbiljna kriza tržišta u 2015. i 2016. godini i pandemija covida-19 s još dalekosežnijim posljedicama", rekao je Barkindo.

Karijeru u naftnoj industriji započeo je u Nigeriji početkom 1980-ih. U državnoj naftnoj kompaniji obavljao je razne dužnosti i predstavljao Nigeriju u OPEC-ovu Odboru Ekonomske komisije.

Godine 2006. bio je zamjenik glavnog tajnika OPEC-a, a deset godina kasnije preuzeo je kormilo u naftnom kartelu, koji je vodio kroz turbulentno razdoblje za tržište nafte, obilježeno, između ostalog, pojačanom suradnjom s neovisnim proizvođačima.

"Obnašanje dužnosti glavnog tajnika OPEC-a u dva mandata bila mi je životna čast. U proteklih šest godina svjedočili smo i izazovnim i povijesnim trenucima, koji su uvijek iznova naglašavali važnost suradnje i timskog rada", rekao je Barkindo u govoru u Abuji.

Diamantino Azevedo, ministar nafte članice OPEC-a Angole, izjavio je Reutersu kako je Barkindo uvijek nastojao postići konsenzus za dobrobit organizacije.

Nakon odlaska iz OPEC-a Barkindo se trebao pridružiti američkom institutu, Globalnom energetskom centru Atlantskog vijeća, kao istaknuti suradnik, priopćeno je nedavno iz Vijeća.

"Ova tragedija šok je za OPEC. Izražavamo tugu i duboku zahvalnost za više od 40 godina nesebične službe Mohammada Sanusija Barkinda u OPEC-u. Njegova predanost i vodstvo inspirirat će OPEC još mnogo narednih godina", napisalo je na Twitteru tajništvo naftnog kartela.

Tagovi: Mohammad Barkindo, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE