GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UN: Budućnost velikih hidroelektrana pod upitnikom

UN: Budućnost velikih hidroelektrana pod upitnikom
UPITNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2023 / 13:42
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Sedimentacija bi do sredine stoljeća mogla smanjiti skladišne kapacitete gotovo 50.000 velikih hidroelektrana diljem svijeta za četvrtinu i ugroziti opskrbu vodom i energijom, pokazalo je istraživanje Ujedinjenih naroda.

Stručnjaci UN-a prikupili su podatke o više od 47.000 hidroelektrana u 150 zemalja i utvrdili da su njihovi kapaciteti već 16 posto manji no što su bili u početnoj fazi rada.

Do 2050. smanjit će se za 22,4 posto, na 4.655 milijardi kubika vode, izračunali su.

Najveći gubitak kapaciteta prijeti SAD-u, od gotovo 34 posto. Slijede Brazil koji bi mogao izgubiti 23 posto kapaciteta, te Indija i Kina s procijenjenim gubitkom od 26 odnosno 20 posto.

Pregrađivanje prirodnog toka rijeke izaziva taloženje mulja u akumulacijama, što može oštetiti turbine i prekinuti proizvodnju struje, objašnjava UN.

Prepreke slobodnom kretanju sedimenta mogu istodobno povećati rizik od poplava u uzvodnom dijelu riječnog toka i naškoditi nizvodnim staništima, naglašavaju.

Kritičari već dugo upozoravaju da su dugoročni društveni i ekološki troškovi golemih hidroelektrana daleko veći od njihove energetske iskoristivosti.

Svijet danas gradi puno manje hidroelektrana, samo pedesetak godišnje, naglasio je direktor Instituta UN-a za vodu, okoliš i zdravlje i jedan od autora studije, dodavši se tr Vladimir Smakhtin, u usporedbi s 1.000 godišnje sredinom prošlog stoljeća.

"Rekao bih da bismo trebali postaviti pitanje koje su alternative branama - uključujući i u proizvodnji električne energije - s obzirom na to da polako izlaze iz upotrebe", rekao je Smakhtin.

Kina i dalje pregrađuje velike rijeke budući da je hidroenergija ključni dio njezinih planova o smanjenju upotrebe fosilnih goriva i kontroli emisije stakleničkih plinova. No, projekti poput Tri klanca, najveće hidroelektrane na svijetu, štetni su za društvo i okoliš.

Brane na rijeci Mekong također su poremetile protok sedimenta u nizvodna područja, preobrazivši krajolik i ugrozivši egzistenciju milijuna poljoprivrednika, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje Reutersa.

Tagovi: velike hidroelektrane, Ujedinjeni narodi
PROČITAJ I OVO
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
GORIVO
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
ZAGREB - Benzin od sutra poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent, odlučila je vlada na telefonskoj sjednici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE