GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UN: Svijet je daleko od klimatskih ciljeva, raste emisija stakleničkih plinova

UN: Svijet je daleko od klimatskih ciljeva, raste emisija stakleničkih plinova
KLIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2021 / 12:29
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Koncentracija stakleničkih plinova dosegnula je rekordne razine u 2020., objavila je agencija UN-a Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u ponedjeljak, upozorivši da je svijet daleko od postizanja ciljeva za ograničenje porasta temperature.

Izvješće Svjetske meteorološke organizacije pokazalo je da je razina ugljikovog dioksida porasla na 413,2 čestica na milijun u 2020. godini.

Veći je to porast od prosječne stope rasta u posljednjem desetljeću, unatoč privremenom padu emisija tijekom zatvaranja zbog covida-19.

Čelnik spomenute agencije UN-a Petteri Taalas kazao je da će spomenute brojke dovesti do porasta temperatura "daleko iznad" cilja iz Pariškog klimatskog sporazuma 2015. koji predviđa porast od 1, 5 stupnjeva Celzijevih u odnosu na predindustrijske razine.

"Daleko smo od toga", kazao je Taalas.

"Moramo ponovno razmotriti naše industrijske, energetske i transportne sustave te način života", rekao je, pozvavši na "dramatično povećanje" obveza na konferenciji COP26 koja počinje 31. listopada.

Predstavnici iz gotovo 200 zemalja sastat će se u Glasgowu te će raspravljati o djelovanju s ciljem suzbijanja globalnog zatopljenja.

Godišnje izvješće agencije sa sjedištem u Ženevi mjeri atmosfersku koncentraciju ugljikovog dioksida, metana i dušikovog oksida, plinova koji zagrijavaju planet i izazivaju ekstremne vremenske pojave poput toplinskih valova i obilnih kiša.

Izvješće je potvrdilo da gospodarsko usporavanje tijekom pandemije "nije imalo vidljiv utjecaj na atmosferske razine stakleničkih plinova i njihove stope rasta".

Dodaje se da prvi podaci pokazuju da je razina ugljikovog dioksida, plina koji najviše doprinosi zagrijavanju, nastavila rasti u 2021.

Tagovi: klima, klimatske promjene, Petteri Taalas, Ujedinjeni narodi, Lancet, British Medical Journal, National Medical Journal of India
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE