GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNDP starteški važan partner u daljem razvoju srpske energetike

UNDP starteški važan partner u daljem razvoju srpske energetike
PARTNERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2021 / 15:12
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa stalnom predstavnicom UNDP u Srbiji Fransin Pikap o saradnji dve institucije u oblasti energetike, a posebno energetske efikasnosti, digitalizaciji i daljem unapređenju rodne ravnopravnosti.

„Mnogo je važnih oblasti u kojima možemo da nastavimo dosadašnju uspešnu saradnju. Ministarstvo je pripremilo četiri nova zakona koji su osnova za sve što u energetskom i rudarskom sektoru hoćemo da unapredimo – naš cilj je zelena Srbija“, ističe Mihailović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona najavljuje formiranje uprave za energetsku efikasnost, kao i da će biti nastavljeno razvijanje obnovljivih izvora energije.

„Hoćemo i da borbu protiv energetskog siromaštva učinimo efikasnijom. Pored toga, vaša podrška nam je značajna i u daljem radu u rodnoj ravnopravnosti, ali i oblasti digitalizacije. Kao što smo uveli elektronske građevinske dozvole, tako želimo da digitalizujemo i ovu oblast i da uvedemo i e-energetiku i e-rudarstvo“, navela je ministarka.

Fransin Pikap je istakla da UNDP hoće da podrži Ministarstvo u efikasnoj primeni novih zakona i propisa važnih za dalji razvoj energetskog sektora.

„Kao što smo do sada uspešno radili i zajedno realizovali nekoliko važnih projekata, tako hoćemo da kroz svoje programe GCF (Green Climate Fund) i GEF (Global Environment Facility) podržimo Srbiju u energetskoj tranziciji, posebno kada je reč o energetskoj efikasnosti, ali i uvođenju rodne perspektive u planiranje i realizaciju javnih politika u domenu životne sredine, energetike i klimatskih promenna“, ukazala je Pikap.

Pikap je poručila da UNDP Ministarstvo i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost koje vodi Zorana Mihailović i Ministarstvo zaštite životne sredine, vidi kao ključne partnere u tome.

Tagovi: UNDP, srpska energetika, Zorana Mihajlović
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale ispod 66 dolara, trgovce zabrinulo širenje korone u Indiji
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 66 dolara, trgovce zabrinulo širenje korone u Indiji
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 66 dolara od pritiskom zabrinutosti da će nagli rast broja zaraženih covidom 19 u Indiji smanjiti potražnju za gorivom u trećom po veličini uvozniku nafte u svijetu.
HIP-Petrohemija ulazi u proces pokretanja proizvodnje
PROIZVODNJA
HIP-Petrohemija ulazi u proces pokretanja proizvodnje
PANČEVO - HIP-Petrohemija je najavila da će posle realizacije starta Energetike i Fabrike otpadnih voda u četvrtak i petak pokrenuti proizvodnju u fabrikama Etilen, Polietilen visoke gustine (PEVG) i Polietilen niske gustine (PENG), saopšteno je danas.
Kina želi dodatne količine ruskog plina
PLIN
Kina želi dodatne količine ruskog plina
PEKING - Kina je pokazala zanimanje za povećani uvoz plina iz Rusije jer očekuje da će u narednih 15 godina udvostručiti potrošnju prirodnog plina.
Prekid libijskog izvoza podigao cijene nafte prema 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Prekid libijskog izvoza podigao cijene nafte prema 68 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, potaknute prekidom libijskog izvoza i očekivanjima da će najnoviji podaci iz SAD-a signalizirati stabilan oporavak potražnje za energentima.
IEA izdala zastrašujuće upozorenje o emisijama CO2
UPOZORENJE
IEA izdala zastrašujuće upozorenje o emisijama CO2
LONDON - Globalne emisije ugljikovog dioksida od energije ove godine bilježe povećanje od gotovo 5 posto, što je naznaka da ekonomski oporavak od covida-19 može biti "sve samo ne održiv" za klimu, objavila je u utorak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE