GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uniper treba još 25 mlrd eura

Uniper treba još 25 mlrd eura
SANACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2022 / 16:32
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Posrnuli njemački uvoznik plina Uniper poručio je da od vlade treba dodatnih 25 milijardi eura kako bi pokrio gubitke nagomilane zamjenom uvoza ruskog plina nabavom na fizičkom tržištu.

Početkom mjeseca kompanija je uoči ulaska države u vlasništvo izvijestila o rekordnih 40 milijardi eura neto gubitka u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, koji spada među najveće u njemačkoj korporativnoj povijesti.

Iznos uključuje 10 milijardi eura gubitka koji je prouzročila zamjena ruskog plina onim nabavljenim na fizičkom tržištu i 31 milijardu očekivanih gubitaka.

Berlin je u rujnu odlučio nacionalizirati Uniper i preuzeti 99 posto vlasničkog udjela u najvećem domaćem uvozniku plina kako bi mu omogućio nastavak nabave, osigurao opskrbu industrije plinom i izbjegao 'domino efekt' u energetskom sektoru.

Uniper je, između ostalog, dobio 18 milijardi eura kredita od državnog zajmodavca KfW-a, od čega je do kraja listopada pokao 14 milijardi.

U srijedu kompanija je izvijestila da joj u sklopu dokapitalizacije treba još 25 milijardi eura budući da je vlada odustala od pristojbe za plin koja je uvoznicima trebala nadoknaditi veće troškove nabave.

Time bi trošak nacionalizacije Unipera premašio 51 milijardu eura, izračunao je Reuters.

U listopadu izvori su upozorili da će stabilizacija Unipera zahtijevati dodatne milijarde eura budući da je njemačka vlada odustala od nameta koji su nabavljačima plina trebali omogućiti da većinu viših troškova nabave prebace na kupce.

"U pitanju je ni manje ni više nego značajan dio njemačkih računa za plin, koji će se sada plaćati iz poreznih prihoda, a ne, kao što je prvotno planirano, iz dodatnih naknada za plin", rekao je u srijedu izvršni direktor Unipera Klaus-Dieter Maubach.

Prema najnovijem dogovoru, Berlin će se predbilježiti na nove dionice koje će kompanija izdati, u vrijednosti do 25 milijardi eura, kako bi pokrio očekivane gubitke povezane s izgubljenim isporukama ruskog plina do 2024., izvijestili su iz Unipera.

Njemačko ministarstvo gospodarstva naglasilo je da će od Unipera tražiti dokaze o potrebi za dodatnim kapitalom, posebno u vezi s troškovima nabave plina iz zamjenskih izvora.


Uniper je priopćio i da razgovara s Europskom komisijom, koja treba odobriti sporazum o spašavanju, dodajući da očekuje da će dobiti zeleno svjetlo prije planirane skupštine dioničara.

Tagovi: Uniper, cijene plina, plin, ruski plin
PROČITAJ I OVO
Stale isporuke plina iz Njemačke u Poljsku
PLIN
Stale isporuke plina iz Njemačke u Poljsku
BERLIN - Isporuke plina iz Njemačke u Poljsku cjevovodom Yamal-Europa stale su u ponedjeljak ujutro, dok su ruske pošiljke preko Ukrajine u Europu bile stabilne.
Japan izuzeo iz cjenovnog limita rusku naftu iz Sahalina 2
IZUZEĆE
Japan izuzeo iz cjenovnog limita rusku naftu iz Sahalina 2
TOKIO - Japan je u ponedjeljak ograničio cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu u sklopu dogovora skupine G7 i Europske unije, uz izuzeće pošiljki iz projekta Sahalin 2.
Greenpeace traži uklanjanje potonule konstrukcije plinske platforme Ivane D
ZAHTJEVI
Greenpeace traži uklanjanje potonule konstrukcije plinske platforme Ivane D
ZAGREB - Rano jutros aktivisti Greenpeacea projicirali su svjetlosne poruke na zgradu INA-e u Zagrebu povodom dvogodišnjice potonuća plinske platforme Ivana D u vodama sjevernog Jadrana.
Na snagu stupaju europski embargo i ograničenje cijena ruske nafte
REGULATIVA
Na snagu stupaju europski embargo i ograničenje cijena ruske nafte
BRUXELLES - Ograničenje cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu oko kojeg su se dogovorili EU, G7 i Australija stupa na snagu u ponedjeljak, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko iznimki.
Cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon tri tjedna pada
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon tri tjedna pada
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon tri tjedna pada, dok trgovci procjenjuju kako će ograničenja na rusku naftu i odluka OPEC-a o proizvodnji utjecati na ponudu na tržištima i cijene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE