GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uniper treba još novca

Uniper treba još novca
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2022 / 16:57
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka vlada trebala bi uložiti još desetke milijardi eura u nacionaliziranog uvoznika plina Uniper kako bi mu pomogla da prebrodi plinsku krizu u Europi, rekla su u četvrtak dva izvora.

Kancelar Olaf Scholz nacionalizirao je u rujnu Uniper, izdvojivši 29 milijardi eura kako bi pomogao najvećem njemačkom uvozniku plina i spriječio kolaps energetskih tvrtki koje je prizivao usporedbe s propašću američke banke Lehman Brothers u financijskoj krizi 2008.

Vladajuća koalicija planirala je dopuniti potporu naknadama za veće troškove uvoza, ali je odustala od tog nauma.

Poslovni list Handelsblatt prvi je izvijestio da Uniperu treba još novca, dodavši da bi mogao dobiti još 40 milijardi eura, prema izvorima u vladi i u financijskim krugovima.

Budući da se od naknada odustalo, novac će biti namaknut iz 200 milijardi eura 'teškog' vladinog programa pomoći kućanstvima i industriji, koji predviđa rješenja skrojena po potrebama uvoznika plina Unipera, Sefea, bivše Gazpromove podružnice, i EnBW-ovog VNG-a, rekli su izvori.

Iznos će diktirati promjene cijena plina, dodali su.

U Uniperu nisu željeli komentirati njihove navode.

Izvršni direktor Unipera Klaus Dieter Maubach rekao je u rujnu da tvrtka dnevno na nabavi plina gubi oko 100 milijuna eura i da će u četvrtom tromjesečju nagomilati gubitak od 10 milijardi eura ako ostane bez novca od naknada za veći trošak uvoza plina.

Uniper je ovog ljeta zatražio potporu od vlade zbog ogromnih troškova kupnje plina na burzama čije su cijene snažno porasle nakon obustave isporuka iz Rusije.

Ruski Gazprom obustavio je isporuke plinovodom Sjeverni tok 1 zbog, kako su tvrdili, blokade turbine koju je poslao na servis u Siemens Energy. Turbina je 'zapela' u Kanadi koja je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Krajem rujna Sjeverni teško je oštećen u eksplozijama koje su, prema istrazi Danske, Švedske i Njemačke, rezultat sabotaže. Švedska i Njemačka odbile su objaviti rezultate istrage zbog nacionalne sigurnosti.

Tagovi: Uniper, ruski plin, Gazprom, Olaf Scholz
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE