GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Upitna obnova iranskog izvoza zadržala cijene nafte iznad 91 dolara

Upitna obnova iranskog izvoza zadržala cijene nafte iznad 91 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2022 / 17:47
Autor: SEEbiz / H
LONDON – Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 91 dolara, poduprte pogoršanim izgledima za dogovor o iranskom nuklearnom programu koji bi trebao utrti put obnovi iranskog izvoza.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 68 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 91,52 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 3,26 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 37 centi višoj cijeni, od 85,47 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 3,38 dolara.

Tržišta je u četvrtak umirila vijest da su sindikati u američkim željeznicama nakon dogovora s poslodavcima odustali od štrajka koji je mogao izazvati poremećaje u opskrbi gorivom i hranom širom SAD-a, ali i u drugim zemljama. Dogovor je spustio cijene dizela i benzina u SAD-u.

Trgovce brinu i naznake da se američka središnja banka sprema podići ključne kamatne stope, možda i za puni postotni bod, budući da bi to značilo slabiji gospodarski rast i potražnju za naftom.

"I Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka upozorili su da bi globalno gospodarstvo u sljedećoj godini moglo pasti u recesiju. To je loša vijest za naftnu potražnju i nadovezuje se na procjenu IEA-e o naftnoj potražnji", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će potražnja stagnirati u četvrtom tromjesečju zbog slabijih izgleda za potražnju u Kini.

Drugi analitičari istaknuli su pak izjavu iz američkog kabineta da su male šanse da će tražiti punjenje strateških naftnih rezervi prije završetka iduće godine. Rezerve su se ispraznile zbog prodaja kojima je Washington nastojao sniziti cijene.

Potporu cijenama pružili su pak danas sve slabiji izgledi za uspješan završetak pregovora o iranskom nuklearnom programu, koji bi trebao utrti put obnovi iranskog izvoza nafte.

To bi značilo tješnju opskrbu, s obzirom na najave mogućeg smanjenja proizvodnje članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika i najave Rusije da bi mogla obustaviti izvoz nafte skupini najrazvijenijih zemalja svijeta G7 koja joj planira ograničiti cijenu.

EU planira krajem ove godine zabraniti uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima i Njemačka je danas preuzela kontrolu nad rafinerijom nafte PCK Schwedt, u većinskom vlasništvu ruskog Rosnefta.

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 27 centi, na 97,30 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE