GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uskoro zamjena podmorskih kabela elektroenergetske mreže između Krka, Cresa i Lošinja

Uskoro zamjena podmorskih kabela elektroenergetske mreže između Krka, Cresa i Lošinja
INFRASTRUKTURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 16:28
Autor: SEEbiz
PUNAT - U Puntu je predstavljen projekt Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) “Zamjena podmorskih kabela 110 kilovolti Krk-Cres-Lošinj”. U sklopu projekta se zbog dugoročne sigurnosti opskrbe električnom energijom zamjenjuju kabeli elektroenergetske mreže.

Riječ je o objedinjenom projektu “Revitalizacija, izgradnja, digitalizacija i modernizacija hrvatske prijenosne elektroenergetske mreže” kojeg je HOPS započeo 2020. godine. Financira se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) s nepovratnih 218,1 milijuna eura.

Projektom je planirano 11 aktivnosti od kojih se jedna, vrijedna 59,5 milijuna eura, odnosi na zamjenu podmorskih kabela koji povezuju otoke Krk, Cres, Lošinj te Brač, Hvar i Korčulu. Podijeljen je u dvije faze, a tijekom 2022. završena je prva faza, vrijedna 14 milijuna eura. Tada je zamijenjeno 12 kilometara postojećih podmorskih kabela kopno – Brač i kopno – Krk.

U drugoj fazi, koja se odnosi na zamjenu oko 30 kilometara kabela, vrijednoj 45,8 milijuna eura, zamijenjeni su kabeli Brač – Hvar i Hvar – Korčula, u tijeku su radovi na dionici Krk – Cres, a u predstojećim danima očekuje se završetak povezivanja Cresa i Lošinja. Duljina kabela na sjeveru između otoka Krka i Cresa je oko 7,5 kilometara, a na lokaciji Osor, koja povezuje Cres i Lošinj, oko kilometar. Završetak projekta se očekuje do kraja lipnja.

Postojeći podmorski kabel između otoka Krka i Cresa položen je 1973., a između otoka Cresa i Lošinja 1986. godine. Iz HOPS-a ističu da je podmorski kabel između Krka i Cresa bio izveden s izolacijom papir/ulje, a da će novi kabel biti izveden ekološki prihvatljivom tehnologijom, novim trožilnim kabelom s XLPE izolacijom, koji ima veću prijenosnu moć.

Predsjednik Uprave HOPS-a Igor Ivanković kazao je da će visokonaponska prijenosna mreža biti modernizirana za naredno srednjoročno razdoblje i biti spremna za prihvat novih količina obnovljivih izvora te tako u punom obimu slijediti zelenu tranziciju, što je cilj i Hrvatske i Europske unije.

Naglasio je kako HOPS ne bi mogao svoj investicijski plan ostvariti bez sredstva iz fondova EU, pri čemu je presudna pomoć Ministarstva gospodarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Spomenuo je da je uz njihovu pomoć osigurano i 40 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za sanaciju šteta od potresa na energetskoj infrastrukturi i postrojenjima.

Tagovi: KRK, CRES, LOŠINJ, HOPS, kabeli
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE