GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Utrka za vodikom: Njemačka ima jake adute

Utrka za vodikom: Njemačka ima jake adute
GORIVO BUDUĆNOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2023 / 22:13
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle

BERLIN - Utrka za vodikom nije tek počela s prekidom opskrbe plinom iz Rusije, a po patentima je na prvom mjestu Japan. Ali ni Njemačka - i EU ne stoje loše, jer i problema ima još mnogo.

Vodik izgleda kao savršeno gorivo budućnosti, ne samo zato što ga zapravo ima gotovo beskrajno mnogo i što bi značio kraj našoj ovisnosti o fosilnim gorivima. Nego i zato što u njegovom korištenju nema baš nikakvih opterećenja za našu klimu.

Već veoma dugo se zato pokušava "ukrotiti" vodik, a ta istraživanja su postala još intenzivnija od početka rasprava o neutralnoj emisiji ugljičnog dioksida. Problema ima mnoštvo: počev od toga da je za uobičajen način elektrolize vode na kisik i vodik potrebna golema količina energije, preko toga da je to izrazito eksplozivan i lak plin kojeg treba nekako znati skladištiti i transportirati pa onda i do primjene vodika u svim sektorima i privrede i našeg života - od tvorničkih pogona i transporta pa do grijanja.

Upravo je objavljeno istraživanje "Patenti u području vodika za budućnost s čistom energijom" u suradnji Europskog ureda za patente (EPA) i Međunarodne agencije za energente (IEA) i tu se vidi gdje se najviše istražuje i gdje je prijavljeno najviše novina u toj tehnologiji. Zapravo ta statistika obuhvaća razdoblje od 2011. do 2020., dakle još iz doba kad je nesmetano tekao jeftin plin iz Rusije, ali dobro pokazuje gdje su se već unaprijed stvorile pretpostavke za, od ruskog napada na Ukrajinu, vrlo ozbiljnu utrku da se nađe alternativu fosilnom gorivu.

Ne čudi da je na vrhu ljestvice po broju patenata industrijska velesila koja praktično nema rudnih bogatstava - Japan. Tamo je prijavljeno čak 24% svih patenata u svijetu vezanih uz razvoj tehnologije vodika, a među deset najvažnijih središta istraživanja su Tokio i Osaka na prva dva mjesta, Nagoja na četvrtom i Sendai na devetom mjestu.

Ali niti Europska unija se ne mora stidjeti: ukupno uzevši, iz nje je čak još i više patenata nego iz Japana - 28%, a tu prednjači upravo Njemačka - iz nje je prijavljeno 11% svih patenata na tom području u desetljeću koje se promatra. Tu je još i Francuska, a regija Pariza je po istraživanjima na šestom mjestu u svijetu.

U Njemačkoj su u tom razdoblju osobito iskakala dva područja: na sedmom mjestu je München, a sve je odmah jasno kad se vidi koje tvrtke na tom području imaju središte ili odjel za istraživanje. Jer tamo je i Linde sa svojim golemim iskustvom u proizvodnji i transportu plinova praktično svih vrsta, tamo je i jedan od istraživačkih centara Airbusa gdje je već stvoreno avionsko gorivo na bazi vodika, a tamo je i BMW u kojem se isto tako već dugo istražuje kako vodik na najoptimalniji način pretvoriti u pogonsko gorivo za vozila.

Niti druga glavna razvojna regija u Njemačkoj ne čudi kad se pogledaju tamošnje tvrtke: Rursko područje. Jer tamo je ThyssenKrupp koji se prihvatio doista neviđenog projekta "zelenog čelika" - čelik koji bi bio proizveden bez trunke ugljena i fosilnog goriva. Ta čeličana bi trebala početi s radom već za manje od desetak godina - makar zapravo nema praktično ničega.

U laboratoriju se pokazalo da je to moguće, ali nema niti vodika, niti nekoga tko bi čeličani isporučio tolike količine, nema tehnologije transporta tog plina kad je riječ o tisućama tona - na dan, nema niti prikladnog načina skladištenja. Sve se tek izmišlja i stvara - ali to će onda doista biti nova industrijska revolucija. Još je njemačkih tvrtki u samom vrhu u razvoju tehnologije vodika - tu je i kemijski gigant BASF na petom mjestu u svijetu po broju patenata na području etabliranih tehnologija vodika, Siemens na šestom mjestu u svijetu po broju patenata na području tehnologija motiviranih zaštitom klime, kao i Bosch na 11.

Ono što može začuditi da su u ovoj utrci za vodikom Sjedinjene Američke Države isprva bile među vodećima na svijetu, ali se od tamo negdje 2014. broj patenata iz te zemlje - prepolovio. To je možda i u prirodi financiranja znanstvenih istraživanja u toj zemlji jer makar nitko ne dvoji u upravo gigantsku komercijalnu korist korištenja takvog goriva, problemi su podjednako golemi i nema nikakve sumnje da će mnoga istraživanja na koja se sad troše milijarde završiti u slijepoj ulici i bez rezultata.

Vodik nesumnjivo dolazi - ali što god da nam se čini, on još nije došao. To priznaje i predsjednik europskog ureda za patente Antonio Campinos: vodik je bitan dio europske strategije klimatske neutralnosti do godine 2050., "ali je neophodno potrebno mnoštvo izuma u čitavom spektru tehnologija ako želimo da vodik doista preuzme važnu ulogu u smanjenju emisije ugljičnog dioksida."

Jer i vodik koji se sad koristi je još uvijek previše skup - i na rubu svog smisla, objašnjava Ilja Rudyk, ekonomist na Europskom patentnom uredu u Münchenu za list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Naime 99% vodika koji se sad koristi se zapravo dobiva elektrolizom gdje je električna energija dobivena - fosilnim gorivom. Drugim riječima, "čisto" vozilo na vodik je u konačnici podjednako "prljavo" kao i parna lokomotiva jer se električna energija dobila iz ugljena ili plina.

Tek kad i energija bude dolazila iz održivih izvora kao što je sunce, vjetar ili voda i kad ukupna energetska bilanca dobivenog vodika bude u nekakvom razumnom odnosu prema energiji koja je potrebna za njegovo dobivanje, vodik će postati naša svakodnevica. Tu još ima mnogo problema i izazova, ali znanstvenici rade na tome "punim elektrodama".

Tagovi: vodik, Volkswagen, ThyssenKrupp, Bosch, BASF, Deutsche Bahn
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE