GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uvoz plina u Europu pao je na najnižu razinu od studenog 2021.

Uvoz plina u Europu pao je na najnižu razinu od studenog 2021.
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2023 / 12:27
Autor: SEEbiz
BEČ - Europa je smanjila uvoz ukapljenog prirodnog plina na najnižu razinu od početka ruskog napada na Ukrajinu. Uvezla je 8,6 milijuna tona ukapljenog prirodnog plina u srpnju, sedam posto manje nego prije godinu dana i najmanje od studenog 2021., prema podacima praćenja brodova koje je prikupio Bloomberg News.

Pad se podudara s padom referentnih cijena plina u regiji, koje su pale za više od 80 posto u tom razdoblju, prisiljavajući LNG trgovce da prodaju u Aziju ili čekaju da cijene ponovno porastu, izvijestila je katarska novinska agencija QNA.

U 2022. Europa je povećala uvoz ukapljenog prirodnog plina za više od 60 posto kako bi nadoknadila gubitak zaliha plina kroz ruske plinovode nakon što je Rusija napala Ukrajinu.


Europa trenutno ima zalihe plina i suočava se sa smanjenom potražnjom, ali će možda trebati povećati cijene kako bi odvukla isporuke od konkurenata u Aziji u pripremama za zimu, izvijestila je QNA.

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol prethodno je upozorio da, unatoč ovogodišnjem padu cijena plina u Europi, kontinent "nije izvan opasnosti", budući da se u Kini očekuje povećanje potražnje za ukapljenim prirodnim plinom. , koji još uvijek ovisi o ruskom plinu, mogao bi pogoršati europsku energetsku krizu kasnije tijekom godine.

Tagovi: plin, uvoz plina, Europa, ruski plin
PROČITAJ I OVO
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE