GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Val hladnoće u Teksasu zadržao cijene nafte iznad 63 dolara

Val hladnoće u Teksasu zadržao cijene nafte iznad 63 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2021 / 16:42
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 63 dolara, balansirajući između zatvaranja bušotina i rafinerija u Teksasu zbog vala hladnoće i dogovora o plaćama naftnih radnika u Norveškoj kojim je otklonjen štrajk.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 16 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,14 dolara. Na američkom je tržištu porasla 33 centa, na 59,80 dolara.

Hladno vrijeme u SAD-u zaustavilo je u ponedjeljak rad na naftnim bušotinama i rafinerijama u Teksasu, ograničivši proizvodnju i preradu prirodnog plina i nafte.

Teksas dnevno proizvodi oko 4,6 milijuna barela nafte a broji 31 rafineriju, više od svih ostalih američkih saveznih država, uključujući i one najveće, pokazuju podaci američke vlade, što znači da će zatvaranje utjecati na opskrbu.

Trgovci će zato pozorno pratiti tjedne podatke o američkim zalihama, koji će u ovome tjednu biti objavljeni s danom zakašnjenja, zbog praznika na početku tjedna. Američki institut za naftu (API) objavit će ga u srijedu a vlada u četvrtak.

Fokus na ponudu pojačava i napetost na Bliskom istoku, nakon što je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom u ponedjeljak izvijestila da je uništila eksplozivnu bespilotnu letjelicu koju su jemenski Huti ispalili na saudijsko kraljevstvo, najvećeg izvoznika nafte u svijetu.

Potporu cijenama nafte pruža danas i cijepljenje građana širom svijeta protiv covida 19, koje potiče očekivanja oporavka globalnog gospodarstva i potražnje za naftom.

Uteg cijenama bio je pak današnji dogovor poslodavaca u naftnoj industriji u Norveškoj i sindikata Safe o plaćama, čime je otklonjena prijetnja štrajka na terminalu sirove nafte Mongstada, a time i zatvaranja većine naftnih i plinskih bušotina na moru.

Time je otklonjena i mogućnost poremećaja u opskrbi naftom i plinom u Europi, objašnjava Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 62,60 dolara, što znači da je porasla 1,88 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE