GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

van Beurden: Europa će teško nadomjestiti ruski plin

van Beurden: Europa će teško nadomjestiti ruski plin
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2022 / 13:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Svijet je na pragu „turbulentnog razdoblja” zbog sve tješnje opskrbe ukapljenim plinom, upozorio je čelnik britansko-nizozemskog Shella Ben van Beurden prema izvješću agencije Bloomberg, procijenivši da će Europa teško nadomjestiti ruski plin.

Svijet je suočen s nestašicom prirodnog plina zbog poremećaja u isporukama iz Rusije u SAD i snažne potražnje, potaknute oporavkom gospodarstva od pandemijske krize, piše Bloomberg.

Moskva je u međuvremenu smanjila isporuke plina Europi cjevovodom Sjeverni tok 1 u okruženju pojačanih napetosti zbog ruske invazije na Ukrajinu pa su se europske vlade počele pripremati za potpunu obustavu pošiljki iz Rusije, dodaje američka agencija.

Europa pokušava pronaći zamjenu za ruski plin i razmatra opcije za pojačani uvoz ukapljenog plina.

Šef Shella napominje da Europa iz Rusije plinovodom Sjeverni tok 1 uvozi trećinu plina.

„U Europu će stizati više LNG-a, no hoće li stići dovoljno novih pošiljki LNG-a da se nadoknadi manjak? Mislim da ne", izjavio je Beurden na skupu u Singapuru.

Europa bi mogla izvući dodatnih čak 50 milijardi kubičnih metara plina godišnje iz kontroverznog plinskog polja Groningen u Nizozemskoj, ali to bi bila zadnja opcija za nizozemsku vladu, rekao je Beurden.

Proizvodnja na tom polju ograničena je već godinama budući da izaziva potrese.

Rezervni su kapaciteti vrlo niski, upozorava šef Shella, a potražnja se još oporavlja.

"Kada se to uzme u obzir, kao i neizvjesnost zbog rata u Ukrajini i sankcija koje bi iz njega mogle proizaći, šanse su velike da je pred nama turbulentnog razdoblja", zaključuje.

Tagovi: Ben van Beurden, Royal Dutch Shell
PROČITAJ I OVO
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
POREZI
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
BERLIN - Njemačka je najavila uvođenje pristojbe od 2,4 centa po kilovat satu plina od listopada kako bi pomogla uvoznicima koji su pogođeni dodatnim troškovima zbog sve manje zaliha ruskog plina.
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
POTEZI
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
CARACAS - Venezuela je obustavila nove isporuke sirove nafte u Europu prema sporazumu nafta za dug i traži od talijanskog Enija i španjolskog Repsola gorivo u zamjenu za buduće isporuke tereta, izvijestio je Reuters pozivajući se na tri osobe izravno upoznate s tim pitanjem.
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
ZATVARANJE
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
LJUBLJANA - U pojedinim dijelovima Slovenije nedavno je primijećeno zatvaranje ili skraćenje radnog vremena pojedinih Petrolovih benzinskih postaja.
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE