GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veća opskrba spustila cijene nafte ispod 88 dolara

Veća opskrba spustila cijene nafte ispod 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2022 / 17:07
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima ispod 88 dolara pod pritiskom vijesti da su vodeći proizvođači znatno povećali opskrbu u rujnu.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u studenome, koji istječu danas, bila nakon podneva niža za 52 centa nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 87,97 dolara.

Aktivnije se trgovalo barelima s rokovima isporuke u prosincu, čija je cijena pala za 1,34 dolara, na 85,84 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,33 dolara nižoj cijeni, od 79,90 dolara.

Cijene su pale nakon podneva pod utjecajem vijesti da je proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) porasla u rujnu na najvišu razinu od 2020. godine, nadmašivši dogovoreno povećanje, prema Reutersovim izračunima.

Uteg cijenama bio je i jaki dolar i stabilizacija europskog tržišta dionica, rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Jaki dolar smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama, što znači i slabiju potražnju.

Značajniji pad cijena zakočio je strah da će podignute kamatne stope u velikim gospodarstvima izazvati recesiju i signali OPEC-a da bi idućeg tjedna mogli donijeti odluku o smanjenju opskrbe.

"Promjene cijena postale su norma, budući da tržišni igrači balansiraju između zabrinutost za globalno gospodarstvo i najava mogućeg smanjenja opskrbe naftom", rekao je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

OPEC i njegovi saveznici odlučivat će 5. listopada o smanjenju proizvodnje za 500.000 do milijun barela dnevno.

Analitičari očekuju da će proizvodnja biti smanjena zbog pada cijena pod utjecajem straha od posustajanja gospodarstva i podizanja kamatnih stopa.

Predviđaju istodobno val kupovina zbog priprema Rusije za pripajanje četiri ukrajinske regije, koje bi zapadne zemlje mogle potaknuti da postrože sankcije Moskvi, uključujući i nove prepreke ruskom izvozu energenata.

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak poskupio 2,49 dolara, na 92,76 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE