GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veće američke zalihe spustile cijene nafte ispod 86 dolara

Veće američke zalihe spustile cijene nafte ispod 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2021 / 18:23
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 86 dolara, pritisnute neočekivano snažnim rastom zaliha u SAD-u i neravnomjernim oporavkom od pandemije covida 19 koji raspiruje sumnju da su sadašnje cijene neodržive.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila 88 centi manja u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 85,52 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 95 centi nižoj cijeni, od 83,70 dolara.

Cijene su proteklih dana rasle zbog pojačane potražnje koju je generirao prijelaz proizvođača struje nakon poskupljenja ugljena i plina na jeftiniji mazut i dizel. Vodeći proizvođači pak ustraju u tek skromnom povećanju opskrbe u studenome, za samo 400 tisuća barela dnevno.

Danas su se trgovci fokusirali na izvješće Američkog instituta za naftu, prema kojem su zalihe sirove nafte u SAD-u porasle u prošlom tjednu za 2,3 milijuna barela, tvrde izvori na tržištu. Analitičari su očekivali skromniji rast.

Porasle su i zalihe benzina, za 500.000 barela, i zalihe derivata, za milijun barela, prkoseći očekivanjima analitičara koji su predviđali njihov pad.

Zalihe u spremnicima u Cushingu, u Oklahomi, na najnižoj su razini u tri godine, a cijene u dugoročnijim terminskim ugovorima navode na pretpostavku da se neće značajnije mijenjati u idućim mjesecima, napominje Reuters.

Cijene nafte rastu na londonskom tržištu već osam, a na američkom deset tjedana, i čini se da su previsoke, primjećuju analitičari.

"Ako nas ne zateknu novi naslovi koji podižu cijene, što je moguće kada se prisjetimo jučerašnjih zbivanja, mogli bismo svjedočiti dobitonosnim prodajama u Londonu i u SAD-u i to bi bilo zdravo za tržište", rekao je viši tržišni analitičar u OANDA-i Craig Erlam.

Kočnica je cijenama i neravnomjeran oporavak svijeta od najgore zdravstvene krize u posljednjih 100 godina, koji je već u više navrata raspirivao sumnju u održivost visokih cijena nafte.

"Globalno tržište nafte još je uvijek u opasnosti budući da koronavirus i njegove varijante nisu sasvim obuzdani", upozorava Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 84,52 dolara, što znači da je pojeftinio za 14 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
OBVEZNICE
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
LJUBLJANA - Tvrtka Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE