GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velike banke smanjile financiranje proizvođača fosilnih goriva

Velike banke smanjile financiranje proizvođača fosilnih goriva
SMANJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2021 / 17:19
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Vodeće svjetske banke smanjile su financiranje proizvođača fosilnih goriva za devet posto u pandemijskoj 2020. godini, nakon trogodišnjeg razdoblja rasta, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu.

Prošle je godine 60 vodećih banaka osiguralo više od 750 milijardi dolara kompanijama koje proizvode fosilna goriva, njih ukupno 2.300, navode u izvješću Rainforest Action Network, Reclaim Finance, Oil Change International i druge nevladine organizacije.

U 2019. pribavili su im 824 milijarde dolara, utvrdile su organizacije, pojasnivši da iznosi uključuju kredite i jamstva za izdanje obveznica i dionica.

Najveće su iznose u prošloj godini proizvođačima fosilnih goriva osigurali američki JPMorgan Chase i Citi, ukupno 51,3 milijarde odnosno 48,39 milijardi dolara.

Među 60 najvećih banaka, talijanski UniCredit i Intesa SanPaolo našli su se na 35. odnosno 45. mjestu, s financijskom potporom proizvođačima fosilnih goriva u iznosu 8,64 milijarde odnosno 1,82 milijarde dolara.

Ruski Sberbank zauzeo je 47. mjesto s 1,15 milijardi dolara.

Glavni su razlog smanjenog financiranja proizvođača fosilnih goriva u 2020. godini rekordno niska ulaganja u sektoru, budući da je pandemija teško pogodila potražnju za gorivima, ističu autori izvješća.

Pariški sporazum o klimi potpisan je 2015. godine, a od 2016. do 2019. krediti su rasli između 4,4 i 5,5 posto godišnje, napominju.

Financiranje fosilnih goriva u 2020. pruža zanimljivu sliku, ističu, budući da je u prvoj polovini godine zabilježilo najveći skok u šestomjesečnom razdoblju od usvajanja Pariškog sporazuma o klimi jer su proizvođači koristili niske troškove zaduživanja i poticaje središnjih banaka.

U drugoj polovini godine kreditiranje je zabilježilo rekordni pad, utvrdili su autori izvješća.

“Unatoč značajnom padu od 2019. do 2020. godine ukupni trend u posljednjih pet godina definitivno ide u pogrešnom smjeru”, zaključak je izvješća.

“Moramo graditi svijet u kojem će i bez pandemije proizvodnja fosilnih goriva u sljedećem desetljeću iz godine u godinu padati jednako brzo kao i u 2020., ali ovaj puta kroz promišljeno upravljanje”, dodaje se.

Tempo bankarskog financiranja kompanija s velikim emisijama stakleničkih plinova sve je više u središtu pozornosti jer investitori traže više pojedinosti o planovima za upravljanje rizicima povezanim s klimom i mogućnostima u svojim financijskim portfeljima, objašnjava Reuters.

Tagovi: Rainforest Action Network, UniCredit, Intesa SanPaolo, Reclaim Finance, Oil Change International, JPMorgan, Citigroup, fosilna goriva
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte ojačale očekivanjem veće potražnje i procijepljenosti
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ojačale očekivanjem veće potražnje i procijepljenosti
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima jer investitori očekuju da će se potražnja povećati, uzdajući se u rast procijepljenosti i smanjenje utjecaja pandemije na potražnju.
Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama
UGOVORI
Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama
ZAGREB - U Hrvatskim vodama u utorak su dodijeljeni ugovori na temelju poziva "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ vrijedni 326,3 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost projekata koji će se provesti iznosi 672 milijuna kuna.
Fond daje poticaje za kupnju kondenzacijskih bojlera, ali i kotlova
POTICAJI
Fond daje poticaje za kupnju kondenzacijskih bojlera, ali i kotlova
ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša će po novom sufinancirati kupnju kondenzacijskih bojlera i građanima Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije čiji su objekti oštećeni u potresima te kupnju kondenzacijskih kotlova.
Pad cijena nafte potaknut širenjem virusa i zabrinutošću za kineski uvoz
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte potaknut širenjem virusa i zabrinutošću za kineski uvoz
LONDON - Cijene nafte pale su na početku tjedna na međunarodnim tržištima ispod 74 dolara, zbog zabrinutosti za potražnju u uvjetima širenja covida 19 i promjena zakona o uvozu u Kini.
Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci
UVOZ
Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci
BUKUREŠT - Rumunjska je tijekom prvih pet mjeseci 2021. uvezla 3,38 milijuna tona sirove nafte, što je 791.400 tona ekvivalentne nafte ili 30,5 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, podaci su Nacionalnog instituta za statistiku (INS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE