GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velike japanske kompanije traže ambiciozniji cilj za obnovljive izvore

Velike japanske kompanije traže ambiciozniji cilj za obnovljive izvore
CILJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2021 / 11:45
Autor: SEEbiz / H
TOKYO - Skupina vodećih japanskih kompanija, uključujući Sony, Panasonic i Nissan, pozvala je u ponedjeljak vladu da usvoji znatno ambiciozniji cilj za obnovljive izvore do 2030. godine.

Japanski premijer Yoshihide Suga prošle je godine odredio 2050. godinu kao krajni rok za ugljičnu neutralnost, no kratkoročni je cilj korištenja obnovljivih izvora već dugo meta žestokih kritika.

Japan bi do 2030. trebao proizvoditi između 22 i 24 posto struje iz energije Sunca, vjetra i drugih obnovljivih izvora, prema cilju postavljenom prije tri godine koji bi vlada uskoro trebala ponovo razmotriti u sklopu revizije energetske strategije.

U 2017. godini udio obnovljivih izvora u proizvodnji struje iznosio oko 17 posto.

Skupina od 92 korporacije, udružene u Japansku klimatsku inicijativu, pozvala je u ponedjeljak ministre da usvoji znatno ambiciozniji cilj i zacrta udio od 40 do 50 posto.

Prema nekim procjenama, zacrtanih 22 do 24 posto udjela za 2030. godinu možda je dosegnuto već u 2020. zbog rasta sektora zelene energije i pada potražnje u pandemiji koronavirusa.

Inicijativi za usvajanje ambicioznijeg cilja pridružile su se mnoge vodeće japanske kompanije, od Fujifilma do Toshibe, te osiguravatelja, prehrambenih i energetskih tvrtki.

„Da bi Japan postupio u skladu s odgovornošću koju nosi njegova uloga jednog od lidera u globalnoj borbi (protiv klimatskih promjena), cilj mora biti puno ambiciozniji“, stoji u priopćenju skupine tvrtki.

„Ambiciozni cilj potaknut će upotrebu obnovljivih izvora energije, a japanske tvrtke moći će igrati značajniju ulogu u globalnom poslovnom okruženju u kojem dekarbonizacija ubrzava“, dodaje se.

Prema izvješću UN-a, Japan je u 2019. godini uložio 16,5 milijardi dolara u obnovljive izvore energije i time zauzeo četvrto mjesto na svjetskoj ulagačkoj ljestvici, ali još uvijek uvelike zaostaje za Kinom, SAD-om i Europom.

Zemlja se još uvijek u velikoj mjeri oslanja na fosilna goriva, posebno nakon što je bijes javnosti nakon katastrofe u nuklearoj elektrani u Fukušimi 2011. godine prisilio vladu da privremeno ugasi nuklearne reaktore.

Otada Japan muku muči sa smanjenjem emisije ugljika, budući da trećinu struje proizvodi koristeći ugljen a gotovo 40 posto u elektranama koje kao gorivo koriste ukapljeni prirodni plin.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, Sony, Panasonic, Nissan
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE