GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki interes za solarnu energiju u Crnoj Gori

Veliki interes za solarnu energiju u Crnoj Gori
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2024 / 08:17
Autor: SEEbiz / RTCG
PODGORICA - U Crnoj Gori postoji veliki interes za izgradnju malih solarnih elektrana na terenu. Do danas je samo jedan pušten u rad, ali zato gotovo stotinjak investitora još uvijek čeka dozvolu.

Slike sa nekih drugih meridijana nedavno i na Čevu kod Cetinja. Ovo je prva mala solarna elektrana u Crnoj Gori izgrađena na kopnu, snage skoro 4,5 MW. Riječ je o pionirskom pothvatu crnogorske tvrtke Čevo Solar.

Postavljeno je preko 8100 panela na površini veličine desetak nogometnih igrališta. Investicija vrijedna oko 4 milijuna eura donosit će godišnji prihod od oko pola milijuna eura.

Izvršni direktor "Čevo Solara" Dragoslav Damjanović rekao je da se energija koju proizvode trenutno prodaje na tržištu, a za njih partnerska tvrtka trguje u smjerovima gdje je najpovoljnije i gdje joj u tom trenutku odgovara.

Podivljale cijene struje na burzi posljednjih godina, ali i činjenica da lokacije za male solarne elektrane do 5 MW odobravaju općine, pokrenule su opću utrku za, čini se, lakim novcem.

"Ne mogu reći da je to zlatnik, ali čim smo ušli vjerovali smo u ovaj projekt. Nastavit ćemo razvijati slične projekte pored ovog", rekao je Damjanović.

Trenutačno bi njihovim putem krenulo blizu stotinjak investitora. No, već sada je jasno da za mnoge neće biti mjesta na distribucijskoj mreži.

Milica Vujošević iz Službe za obnovljive izvore CEDIS-a kazala je da je postojeća distribucijska mreža predviđena i izgrađena da daje snagu krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima, a ne u dijelu novih izvora energije i novih proizvođača i nesrazmjerno velikog interesa.

Da bi svi bili priključeni na distribucijsku mrežu, prvo je potrebno uložiti do 15 milijuna eura u novu infrastrukturu, a trenutna situacija, jasni su u CEDIS-u, ostavlja malo prostora za nove projekte.

"Imamo slobodnog prostora na mreži, da tako kažem, u dijelu priključka novih elektrana u dijelu Boke kotorske, oko Budeva, Bara i Žabljaka", rekao je Vujošević.

U Čevo Solaru su bili najbrži, pa sada polako ubiru plodove svoje vizije.

Posebno hvala Glavnom gradu Cetinju koji je imao osjećaj da shvati značaj i veličinu ovog projekta i interes za njih, a to je da elektrana zapošljava 7 radnika, od kojih su četiri sa ovih prostora“, rekao je Damjanović. .

Damjanović kaže da ih sunce nije ogrijalo kada su u startu morali osigurati povoljan kredit od države i Investiciono-razvojnog fonda za projekt, zbog čega su svoje mjesto pod suncem tražili preko poslovnih banaka po višestruko većim kamatama. .

Tagovi: SOLARI, ENERGETIKA, OIE, INVESTICIJE
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
GORIVO
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
ZAGREB - Benzin od sutra poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent, odlučila je vlada na telefonskoj sjednici.
Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana
SOLARI
Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana
BEČ - U austrijskoj prijestolnici otvara se 30. solarna elektrana u vlasništvu građana pa se tim povodom u prodaju puštaju solarni paketi koje mogu kupiti stanovnici Beča.
BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje
PROGNOZE
BlackRock: Globalna energetska tranzicija zahtijevat će 4 trilijuna dolara godišnje
NEW YORK - BlackRock procjenjuje da će prijelaz na zelenu energiju u svijetu zahtijevati 4 trilijuna dolara godišnje do sredine 2030-ih, pozivajući na više javno-privatnih partnerstava, posebno u Aziji i na Pacifiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE