GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veliki investitori od banaka traže strože klimatske ciljeve

Veliki investitori od banaka traže strože klimatske ciljeve
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2021 / 11:27
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Skupina investitora koja upravlja imovinom od 11 tisuća milijardi dolara pozvala je banke na postavljanje strožih ciljeva smanjenja ugljikovih emisija kod projekata za koje daju kredite, uoči sastanka svjetskih čelnika na kojem će tema biti ubrzanje napora u borbi protiv klimatskih promjena.

Institucionalna grupa investitora za klimatske promjene, u koju su između ostalih uključeni najveći svjetski ulagač u obveznice Pimco i najveći britanski upravitelj imovinom Legal & General Investment Management, želi da zajmodavci postrože svoje uvjete kako bi im plasmani bili ekološki prihvatljiviji.

Iako su brojne velike svjetske banke već objavile ambiciju postizanja nulte neto emisije stakleničkih plinova do 2050. godine, mnoge još nisu precizirale kako to planiraju postići i nastavljaju financirati projekte s velikim emisijama stakleničkih plinova, upozoravaju investitori.

"Previše banaka prilikom donošenja odluka o financiranju u obzir ne uzima klimatske štete i previše je novca uključeno u aktivnosti s visokim emisijama ugljikovih spojeva od kojih se očajnički moramo odmaknuti", rekla je Natasha Landell- Mills iz investicijske kompanije Sarasin & Partners.

I dok se u SAD-u priprema održavanje summita svjetskih čelnika o klimi 22. i 23. travnja, skupina ulagača od banaka traži ubrzanje napora kako bi se sredinom stoljeća ili ranije postigla nulta emisija ugljikovih spojeva.

Banke bi, smatraju ulagači, trebale osigurati da klimatski rizici budu relevantni za način i uvjete otplate kredita.

Brojne banke već su najavile planove s povećanim ulaganjem u zelenu energiju i druge aktivnosti koje pomažu pri prijelazu na gospodarstvo s niskom emisijom ugljika, ali grupa ulagača smatra da treba učiniti više od toga i da se smanjenje potrošnje ne bi smjelo nadoknaditi štetnim projektima.

Banke također trebaju postaviti "eksplicitne kriterije" u financiranju aktivnosti koje su suprotne ciljanom smjernicom nulte emisije u sektoru i industriji, smatraju ulagači.

Skupina 35 ulagača je priopćila da je pokrenula razgovore s 27 najvećih svjetskih banaka i da će s vremenom tu listu širiti.

Tagovi: klimatski ciljevi, Europska unija, Pimco, Legal & General Investment Management
PROČITAJ I OVO
Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
CILJEVI
Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
MOSKVA - Rusija namjerava zauzeti oko 20 posto budućeg svjetskog tržišta vodika, rekao je ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov u intervjuu za magazin Energy Policy.
Japan do 2030. namjerava povećati udio obnovljivih izvora na 40 posto
OIE
Japan do 2030. namjerava povećati udio obnovljivih izvora na 40 posto
TOKYO - Japanska vlada namjerava do fiskalne 2030. godine udio solarne, energije vjetra i drugih obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj bilanci zemlje povećati na gotovo 40 posto, izvijestila su u petak poslovne novine Asahi pozivajući se na izvore u Ministarstvu gospodarstva, trgovine i industrije.
Sklonost ulagača riziku podigla cijene nafte prema 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Sklonost ulagača riziku podigla cijene nafte prema 68 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, poduprte sklonošću ulagača riziku nakon što je američka središnja banka stišala zabrinutost zbog jačanja inflacije i otklonila mogućnost strože monetarne politike.
Britanija želi globalni sporazum o obustavi financiranja ugljena
ŽELJE
Britanija želi globalni sporazum o obustavi financiranja ugljena
LONDON - Velika Britanija želi isposlovati sklapanje globalnog sporazuma o obustavi prekograničnog financiranja projekata ugljena na klimatskoj konferenciji u studenome, rekao je u petak ministar Alok Sharma.
Potencijal vjetra u Hercegovini veći od potrošnje električne energije u BiH
POTENCIJALI
Potencijal vjetra u Hercegovini veći od potrošnje električne energije u BiH
MOSTAR - Druga vjetroelektrana koju će graditi Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne bit će ona na lokaciji Poklečani sjeveroistočno od Posušja, odnosno nedaleko od mjesta Rakitna, s instaliranom snagom 132 megavata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE