GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Venecuelanska nafta nakon dvije godine ponovno stiže u Europu

Venecuelanska nafta nakon dvije godine ponovno stiže u Europu
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2022 / 09:26
Autor: SEEbiz / H
CARACAS - Teret od 650.000 barela sirove nafte iz Venecuele, namijenjen talijanskom Eniju, spreman je za isplovljavanje, a riječ je o prvom izvozu nafte iz te zemlje, koja je pod sankcijama SAD-a, u Europu u zadnje dvije godine, podaci su Refinitiv Eikona.

Američko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je pisma talijanskoj naftnoj kompaniji Eni i španjolskom Repsolu u svibnju kojim odobrava da se ponovno započne isporuka venecuelanske nafte, kao način da se riješi više milijardi dolara težak neplaćeni dug i dividende koje duguje ta zemlja, pod američkim sankcijama od 2018. nakon pobjede Nicolasa Madura na predsjedničkim izborima, a čiji legitimitet kao predsjednika Washington osporava.

I drugi tanker kojeg je iznajmio Eni, golemi teretni brod za naftu Pantanassa, kreće se prema Venecueli te se očekuje da će utovariti dva milijuna barela sirove nafte i preveze je u Europu, podaci su Eikona.

Očekuje se da će taj teret isporučiti venecuelanska državna naftna kompanija PDVSA kasnije ovoga mjeseca, uz opciju da Eni dio tog tereta proda Repsolu za njegove rafinerije u Kartageni i Bilbaou.

Izvoz sirove nafte iz Venecuele u svibnju je potonuo na najnižu razinu u 19 mjeseci zbog izmjena ugovora koje je tražio PDVSA kako bi zamijenio većinu spot prodaja s unaprijednim plaćanjem, čime je ustvari smanjio rizik od neplaćanja isporučenih količina.

Europske, azijske i američke kompanije koje imaju zajedničke poslovne operacije s PDVSA u Venecueli, a među njima su i Eni, Repsol, Chevron, ONGC i dr., akumulirale su na milijarde dolara neriješenog duga otkad je prethodna američka administracija, na čelu s Donaldom Trumpom, uvela sankcije toj državi.

Venecuela, čija je naftna industrija pod američkim sankcijama, pojavila se kao moguća zamjena za dio količina ruske sirove nafte koje su pod sankcijama, uvedenim nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Tagovi: Venecuelanska nafta. PDVSA, Chevron, kompanija Eni
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE