GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vermillion pustio u rad plinsku stanicu Cerić

Vermillion pustio u rad plinsku stanicu Cerić
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2024 / 20:26
Autor: SEEbiz
VUKOVAR - Plinska stanica Cerić u vukovarsko-srijemskoj općini Stari Jankovci investitora kanadske tvrtke Vermilion u srijedu je puštena u rad, a u njoj bi se nakon priključenja istražnog polja Berak trebalo proizvoditi od 400 do 500 tisuća prostornih metara plina na dan. To je čak 25 posto domaće proizvodnje plina.

- Ovo postrojenje vrlo je važno i zasigurno će poboljšati energetsku sigurnost Hrvatske i smanjiti ovisnost o uvozu plina, rekao je na otvaranju ministar gospodarstva Ante Šušnjar.

Kaže da je riječ o stranoj investiciji kakva dugo nije bila realizirana na području Hrvatske, a rezultat je kvalitetnih pregovora između Vermiliona i hrvatske države.

- Nastavit ćemo s razvojem projekata istraživanja plina, kako na kopnu tako i na moru. Istraživanja nastavlja i Vermilion, sukladno potpisanim ugovorima i to na istražnom prostoru Sava 7 kod Kutine. U sklopu zelene tranzicije razvijamo projekte istraživanja geotermalnog potencijala, što zahtjeva daljnji rad na energetskom zakonodavstvu i ubrzavanju administrativnih postupaka, čemu će ministarstvo biti posvećeno, poručio je Šušnjar.

Izvršni direktor regije centralne i istočne Europe tvrtke Vermilion Zagreb Exploration Jeff Davies poručio je kako je današnji dan vrlo značaj za Vermilion, ali i Hrvatsku, jer je riječ o međunarodnom ulaganju i činjenici da međunarodna tvrtka otvara pogon i zapošljava ljude na tako važnom projektu. Zahvalio je Plinacru i PPD-u na pomoći.

- Ova plinska stanica s dvije bušotine omogućuje znatno povećanje domaće proizvodnje plina, odnosno energije, i smatramo da je iznimno važno biti dio toga i pritom pripomoći zajednici u naseljima u kojima radimo, kazao je Jeff Davies, direktor tvrtke Vermilion Zagreb.

Predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan također je ocijenio kako je puštanje u rad plinske stanice Cerić vrlo značajno za Hrvatsku.

- Za nas je ovo značajan dan jer je riječ o eksploataciji ugljikovodika na temelju prvog ugovora o podjeli proizvodnje koji smo producirali s namjerom da udio države u cijelom procesu proizvodnje ugljikovodiku i u zaradi bude veći nego što je to na postojećim ugovorima, rekao je.

Napomenuo je da državi osim naknade za pridobivanje pripada niz administrativnih naknada i bonusa.

- Kada Vermilion povrati svoje ulaganje, ostatak dijeli s Republikom Hrvatskom, objasnio je Krpan.

Hrvatska prema njegovim riječima dnevno proizvodi dva milijuna prostornih metara plina, a puštanjem u rad plinske stanice Carić dobiva se dodatnih oko 200 do 250 tisuća prostornih metara plina. Isto tolike količine plina osigurat će polje u obližnjem Beraku.

- U konačnici možemo računati na novih 500 tisuća prostornih metara plina što je četvrtina hrvatske proizvodnje, što nije malo. Nadamo se da će princip koji je ovdje uspostavljen biti proširen i na blok u istražnom prostoru Vermiliona kraj Kutine, Savu 7, gdje su obavljena istražna bušenja koja su dala vrlo dobre rezultate", rekao je Krpan.

Poručio je i da Vlada nastavlja s razvojem projekata istraživanja plina, na kopnu, ali i na moru.

Tagovi: Vermillion, Cerić, plin, Krpan, Davies, plinacro, ppd
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies sa 7% manjom neto dobiti u drugom kvartalu
PAD
TotalEnergies sa 7% manjom neto dobiti u drugom kvartalu
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u drugom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 3,8 milijardi dolara ili oko 3,5 milijardi eura, što je sedam posto manje nego u istom razdoblju lani.
Janaf: Neto dobit veća od 25 milijuna eura
RAST
Janaf: Neto dobit veća od 25 milijuna eura
ZAGREB - JANAF d.d. objavio je danas, 25. srpnja 2024. godine, financijske izvještaje za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. godine.
Vodik: Ambiciozni planovi i surova stvarnost
ENERGENT BUDUĆNOSTI
Vodik: Ambiciozni planovi i surova stvarnost
BERLIN - Do 2045. godine Njemačka bi trebala postati klimatski neutralna - među ostalim i uz pomoć vodika. Uz vlastitu proizvodnju, vlada planira i uvoz iz inozemstva. No, ni jedno ni drugo nije baš tako jednostavno.
Gorivo u Njemačkoj značajno tijekom sezone godišnjih odmora
CIJENE GORIVA
Gorivo u Njemačkoj značajno tijekom sezone godišnjih odmora
BERLIN - Benzin i dizel znatno su pojeftinili u Njemačkoj, i to na vrhuncu sezone godišnjih odmora i putovanja, objavio je u srijedu nacionalni automobilski klub (ADAC).
Skupština dioničara Janafa donijela odluku o isplati dividende
DIVIDENDA
Skupština dioničara Janafa donijela odluku o isplati dividende
ZAGREB - Dioničari Jadranskog naftovoda (Janaf) na godišnjoj skupštini u srijedu su donijeli odluku o isplati dividende od 30,95 eura po dionici, a pravo na dividendu stječu dioničari koji će na kraju trgovinskog dana 31. srpnja 2024. godine biti upisani u registar SKDD-a kao vlasnici dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE