GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vijeće EU za energetiku usvojilo Uredbu o skladištenju plina

Vijeće EU za energetiku usvojilo Uredbu o skladištenju plina
DOKUMENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2022 / 10:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je u ponedjeljak u Luksemburgu na sastanku Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku gdje je usvojena Uredba o skladištenju plina, kojom se želi osigurati punjenje skladišta prije zime i raspodjela između država članica u duhu solidarnosti.

Uredba je, navodi se u priopćenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, važan korak k jačanju sigurnosti opskrbe energijom EU-a u kontekstu rata u Ukrajini.

Ministri su na sastanku Vijeća također usuglasili zajednička stajališta o dva zakonska prijedloga koji se bave energetskim aspektima klimatske tranzicije EU-a u okviru paketa "Spremni za 55” - direktivi o energetskoj učinkovitosti i direktivi o obnovljivim izvorima energije koji će pomoći u postizanju klimatskih ciljeva i smanjenju energetske ovisnosti o Rusiji. Tim dogovorom otvara se put Vijeću za početak pregovora s Europskim parlamentom.

U priopćenju resornog ministarstva ističe se i da su razmijenjena mišljenja o energetskoj situaciji u Europi u kontekstu rata u Ukrajini. Ministri zaduženi za energetiku održali su političku raspravu o trenutnim zbivanjima u sektoru prirodnog plina i podijelili informacije o razini spremnosti svojih država za sljedeću zimu. Također su razgovarali o dodatnim i daljnjim radnjama koje treba predvidjeti koje bi bile korisne za jačanje razine pripremljenosti EU-a u tom sektoru.

Ministar Filipović istaknuo je kako će se u Hrvatskoj osigurati da plinsko skladište bude popunjeno do kraja listopada.

"Na razini EU-a pozdravljamo to što Komisija prati situaciju i ažurira plan pripravnosti, jer nam to omogućuje da pravilno reagiramo na moguće izazove u slučaju nužde. Također podržavamo dobrovoljnu EU platformu za nabavu plina. Ulaganje u hrvatski plinovodni sustav omogućit će značajno povećanje sigurnosti opskrbe u srednjem roku. Naši projekti su spremni, a planirano je povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku od 6,1 milijardi kubika. Time bi se osigurale nove količine plina za Sloveniju, Mađarsku, te Bosnu i Hercegovinu“, istaknuo je ministar Filipović.

Predsjedništvo je na sastanku informiralo ministre o izvješćima o napretku za prijedlog Uredbe za smanjenje emisija metana u EU i za prijedlog o energetskoj učinkovitosti zgrada.

U utorak će ministar Filipović sudjelovati na sastanku Vijeća za okoliš na kojem će ministri i ministrice okoliša nastojati postići opći pristup o prijedlozima koji su dio paketa "Spremni za 55”, a odnose se na tržište ugljika, ponore ugljika, raspodjelu tereta među državama članicama, standardne vrijednosti emisija CO2 za automobile i kombije te Socijalni fond za klimatsku politiku.

Ministri i ministrice također će nastojati postići opći pristup o prijedlogu za smanjenje rizika od krčenja i degradacije šuma povezanog s proizvodima koji se stavljaju na tržište EU-a.

Tagovi: Vijeće EU za energetiku, Uredba o skladištenju plina
PROČITAJ I OVO
Shell smanjio preradu nafte u Njemačkoj zbog suše
POTEZI
Shell smanjio preradu nafte u Njemačkoj zbog suše
FRANKFURT - Britansko-nizozemska naftna kompanija Shell izvijestila je da je bila prisiljena smanjiti preradu u rafineriji u njemačkom Rhinelandu zbog niskog vodostaja Rajne koji je otežao transport.
Gotovo tri četvrtine Nijemaca troši manje energije
POTROŠNJA
Gotovo tri četvrtine Nijemaca troši manje energije
BERLIN - Sedam od deset Nijemaca troši manje energije zbog najveće inflacije u više desetljeća, a pola njih smanjilo je potrošnju na aktivnosti u slobodno vrijeme, pokazalo je istraživanje.
Cijena plina bi za dio potrošača mogla poskupjeti čak šest puta!?
NEIZDRŽIVO
Cijena plina bi za dio potrošača mogla poskupjeti čak šest puta!?
RIJEKA - Nastavi li cijena plina na referentnim europskim burzama i dalje rasti, a čak i ako ostane na sadašnjim razinama, od oko 235 eura po megavatsatu, posve je izvjesno da opskrbljivači neće moći produljiti ugovore s korisnicima, koji mahom istječu 30. rujna, po sadašnjim cijenama.
Vlada ukida PDV na ulaganja u solarne panele
POTEZI
Vlada ukida PDV na ulaganja u solarne panele
ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske održala je jučer svoju prvu sjednicu nakon ljetne stanke, a jedna od tema bila je i priprema građana i države na mogući energetski cjenovni šok u narednim mjesecima. Vlada je najavila da će, uz ostale mjere, ukinuti PDV na ulaganja u solarne panele.
Cijena plina u EU je sedam puta veća nego u SAD-u
ENORMNO
Cijena plina u EU je sedam puta veća nego u SAD-u
NEW YORK - Prirodni plin u Europi trguje se po cijenama koje su ekvivalentne oko 70 dolara za milijun britanskih toplinskih jedinica (BTU), što je otprilike sedam puta više od cijena u Sjedinjenim Državama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE