GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vijesti o eksploziji u Saudijskoj Arabiji podigle cijene nafte iznad 56 dolara

Vijesti o eksploziji u Saudijskoj Arabiji podigle cijene nafte iznad 56 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 17:26
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 56 dolara budući da su trgovce uznemirile vijesti o eksploziji u Saudijskoj Arabiji, koje bi mogle nagovijestiti probleme u opskrbi iz vodećeg svjetskog izvoznika nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 43 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,31 dolar. U istom je iznosu barel poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 53,20 dolara.

Cijene su porasle nakon vijesti o eksploziji u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu, čiji uzrok još nije poznat.

Dopisnik Reutersa izvijestio je da se u Rijadu čula eksplozija, a nekoliko svjedoka čulo je nešto prije podneva i dva glasna praska i vidjelo mali stup dima.

Državna televizija Al-Arabiya TV citirala je izvješća o eksploziji i video snimkama koje kruže na društvenim mrežama, pokazujući navodno presretanje projektila nad Rijadom.

Saudijske vlasti nisu odmah komentirale izvješća a nitko nije preuzeo odgovornost za eksploziju.

Vijest bi mogla nagovijestiti poremećaje u opskrbi koja je tako danas potisnula u drugi plan potražnju ugroženu pandemijom koronavirusa i protuepidemiološkim mjerama.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri proveli su u siječnju u djelo u prosjeku oko 85 posto dogovorenog smanjenja opskrbe, objavila je u ponedjeljak kompanija koja prati tankere Petro-Logistics. Usklađenost s dogovorom bolja je nego u prosincu.

Rast cijena podupire i obustava izvoza iz divovskog kazahstanskog polja Tengiz, zbog nestanka električne energije 17. siječnja.

Čini se da su tržišni igrači oprezno optimistični kada su u pitanju OPEC+ i njegova strategija upravljanja tržištem, a time i skoro isušivanje prekomjerne opskrbe, naveli su analitičari PVM-a.

Potporu tržištima nafte pružao je i rast cijena dionica na europskim burzama, predvođen kemijskim i sektorom financijskih usluga. I nafta i dionice spadaju u kategoriju rizične imovine i njihove cijene često bilježe istu dinamiku, napominje Reuters.

Značajniji rast cijena zakočilo je pak odugovlačenje s paketom pomoći u koronakrizi u SAD-u. Demokrati i dalje pokušavaju uvjeriti republikance u Kongresu da su potrebni veći poticaji i postavlja se pitanje kada će i u kojem obliku paket biti odobren.

Rast broja zaraženih u SAD-u donekle je usporio, dok su europske države uvele stroga ograničenja kako bi suzbile širenje virusa, procjepljujući istodobno stanovništvo.

U Kini pak broj novozaraženih ponovo raste, što potiče zabrinutost za potražnju u najvećem svjetskom potrošaču energije.

Umiruje pak stabilno velika potražnja u zemljama poput Indije, čiji je uvoz u prosincu dosegnuo najvišu razinu u više od dvije godine zahvaljujući ublažavanju koronaograničenja i obnovi gospodarske aktivnosti.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 54,85 dolara, što znači da je porasla 16 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE