GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više cijene struje i plina katapultirale prihod RWE-a

Više cijene struje i plina katapultirale prihod RWE-a
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2021 / 15:03
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Njemački proizvođač struje RWE izvijestio je o snažnom rastu prihoda u prvih devet mjeseci ove godine zahvaljujući skoku cijena plina i struje u razdoblju oporavka gospodarstva od pandemijske krize.

Kada se isključi porez na struju i plin, ukuni je prihod RWE-a u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poskočio 41 posto, na 13,25 milijardi eura.

Prihod od prodaje struje, ključnog RWE-ovog proizvoda, uvećan je 35 posto, na 11,1 milijardu eura, zbog osjetno veće proizvodnje i viših realiziranih cijena.

Prihod od prodaje plina više je nego utrostručen, na milijardu eura, što u RWE-u objašnjavaju skokom veleprodajnih cijena zbog snažne potražnje na ključnim europskim tržištima u razdoblju oporavku gospodarstva od koronkrize i vremenskim prilikama.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je šest posto, na 2,4 milijarde eura.

Odjel za nuklearnu energiju i ugljen bilježio je gotovo dvostruko veću prilagođenu EBITDA nego u prvih devet mjeseci prošle godine, od 720 milijuna eura, zahvaljujući većim veleprodajnim maržama za proizvodnju lignita.

Poslovanje s obnovljivim izvorima energije bilježilo je snažan pad dobiti zbog slabijeg vjetra u ovoj i vjetrovitog početke prošle godine i vala polarne hladnoće u Teksasu u veljači ove godine koji je izazvao prekid u opskrbi strujom i prisilio kompaniju da je kupuje po visokim cijenama.

U odjelu fotonaponskih sustava i vjetroelektrana na kopnu prilagođena EBITDA pala je s 373 milijuna na 36 milijuna eura.

RWE je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci proizveo 17 posto više struje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a najviše je porasla u termoelektranama u Njemačkoj koje koriste lignit, zbog povoljnih uvjeta na tržištu.

Dodatni poticaj bio je i oporavak potrošnje nakon pandemije covida 19.

RWE se izrastao u velikog europskog proizvođača struje iz obnovljivih izvora nakon reorganizacije njemačkog energetskog sektora, ali još koristi i termoelektrane na ugljen i nuklearke, koje se u Njemačkoj postupno gase u procesu zelene energetske tranzicije, podsjeća Reuters.

Tagovi: kompanija RWE, električna energija
PROČITAJ I OVO
Neozbiljno: EU prešutno odustaje od embarga na rusku naftu
EMBARGO
Neozbiljno: EU prešutno odustaje od embarga na rusku naftu
LONDON - Čelnici zemalja članica Europske unije u ponedjeljak se sastaju na izvanrednom summitu na kojem će raspraviti ozbiljna pitanja vezana za rat u Ukrajini, no pitanje je hoće li glavna neriješena tema - pokušaj zabrane uvoza ruske nafte, biti zaista predmet rasprave.
U Hrvatskoj pada proizvodnja ključnih energenata
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj pada proizvodnja ključnih energenata
ZAGREB – U godini kad se cijeli svijet muči s visokim cijenama energenata, a Europi prijete dodatni problemi u opskrbi zbog mogućnosti prekida uvoza iz Rusije, u Hrvatskoj je pala proizvodnja najvažnijih energenata, električne energije, prirodnog plina i naftnih derivata.
Ukrajina optužila međunarodnu agenciju: Podlegli ste ruskoj propagandi
OPTUŽBE
Ukrajina optužila međunarodnu agenciju: Podlegli ste ruskoj propagandi
KIJEV - Ukrajinski nuklearni inspektorat optužio je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) za podlijeganje ruskoj propagandi te zatražio podršku zahtjevu Kijeva za izbacivanjem ruskih snaga iz najveće ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje.
Smanjenje samo CO2 neće zauzdati ekstremno globalno zagrijavanje
ZAGAĐENJE
Smanjenje samo CO2 neće zauzdati ekstremno globalno zagrijavanje
ZAGREB - Nije dovoljno samo smanjiti emisije ugljičnog dioksida kako bi se zaustavilo klimatske promjene već treba djelovati i na manje poznate zagađivače, kao što je dušikov oksid, koji također imaju ključnu ulogu u globalnom zagrijavanju, pokazala je studija.
Ukrajina traži od Njemačke da isključi Sjeverni tok 1
ZAHTJEVI
Ukrajina traži od Njemačke da isključi Sjeverni tok 1
KIJEV - Generalni direktor tvrtke "GTS Operator of Ukraine" Sergej Makogon izjavio je danas da je zatražio od njemačke vlade da zatvori plinovod Sjeverni tok 1 i umjesto toga predložio opskrbu plinom preko ukrajinskog transportnog sustava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE