GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više od 12 milijuna eura za fotonaponske elektrane u kućanstvima

Više od 12 milijuna eura za fotonaponske elektrane u kućanstvima
SUFINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2023 / 10:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će do 50 posto troškova investicije svima onima koji su u ovoj godini u svojim kućanstvima instalirali fotonaponsku elektranu ili to namjeravaju učiniti do konca 2023. godine.

„Što se tiče poticaja za korištenje obnovljivih izvora energije, ovo je do sada rekordna godina. Osim ovog javnog poziva za fotonaponske elektrane, čeka nas ekspanzija ulaganja teška 120 milijuna eura za energetsku obnovu obiteljskih kuća, u okviru čega će se poticati i korištenje obnovljivih izvora energije“, izjavio je direktor Fonda Luka Balen. Fond će uskoro objaviti uvjete i za taj javni poziv, no što se tiče postotka sufinanciranja za ugradnju fotonaponskih elektrana, bit će isti kao i u ovom pozivu.

„Ovo je još jedan korak, zajedno s aktiviranjem geotermalnih potencijala i iskorištavanjem sredstava Modernizacijskog fonda, prema tome da u Hrvatskoj proizvodimo više energije za vlastite potrebe i da je proizvodimo iz obnovljivih izvora. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima više područja djelovanja, a jedno od ključnih je da se promiče i potiče koncept korištenja obnovljivih izvora, koji ide u smjeru dekarbonizacije i od čega korist imaju i građani i cijelo hrvatsko društvo“, komentirao je povodom objavljenog javnog poziva ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

U prvom valu na raspolaganju će biti 12.425.000 eura, a prema potrebi će se osigurati i dodatna sredstva jer je novac za ovu namjenu osiguran od privremene naknade definirane Zakonom o provedbi Uredbe Vijeća EU 2022/1854 o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije.

Upravo je intencija tog Zakona da se naplaćena naknada od ostvarenog ekstra profita investira u fotonaponske elektrane u kućanstvima, kako bi građani u što većoj mjeri proizvodili električnu energiju za vlastite potrebe i tako postali energetski neovisni.

Korištenje sunčeve energije će, uz manje režijske troškove, doprinijeti i smanjenju emisija štetnih plinova u okoliš. Benefite tih projekta osjetit će i 3.250 kućanstava koji su na prethodnom javnom pozivu Fonda dobili skoro 20 milijuna eura poticaja za svoje zelene investicije.

Hrvatska, s prosječno dvije tisuće sunčanih sati u kontinentalnom i do 2.700 u priobalnom području, ima značajan potencijal za daljnje ulaganje u fotonaponske solarne tehnologije.

Uz građane, na dobitku je i industrija, koja je u ovoj godini također dobila izdašno nacionalno i EU sufinanciranje za projekte obnovljivih izvora energije.

“Osim korištenja solarnog potencijala, Fond i resorno Ministarstvo gospodarstva u suradnji s Agencijom za ugljikovodike radi i na projektima geotermalne energije, koja bi se koristila u sustavima centraliziranog grijanja u gradovima”, istaknuo je Balen.

Tagovi: fotonaponske elektrane, solari, fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
PROČITAJ I OVO
Predloženo da Južnom interkonekcijom upravlja tvrtka iz Mostara
PLINOVOD
Predloženo da Južnom interkonekcijom upravlja tvrtka iz Mostara
MOSTAR - Vladi Federacije BiH dostavljen je prijedlog Zakona o plinovodu “Južna plinska interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske”, kojim je predviđeno osnivanje nove istoimene kompanije sa sjedištem u Mostaru koja bi gradila novi plinovod i upravljala njime, a čiji je cilj osigurati diverzifikaciju, odnosno spriječiti potpunu ovisnost kojom je BiH desetljećima povezana s ruskim plinom, piše Večernji list.
Cijene nafte pale sedmi tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale sedmi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, sedmoga zaredom, jer je zbog slabosti gospodarstava moguć daljnji pad potražnje za "crnim zlatom".
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
INTERKONEKTOR
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
NIŠ - Gasni intekonektor Srbija-Bugarska pušten je danas u probni rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša.
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
EMISIJE
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je danas da bi se emisije stakleničkih plinova mogle smanjiti samo za 30 posto do 2030. godine na temelju obećanja zemalja na klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju (COP28). Ako zemlje ne poduzmu ambicioznije mjere, svijet neće izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena, rekla je.
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
POGON
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
BEČ - U bečkoj četvrti Simmering ovog su tjedna puštene u rad prve tri od sustava od šest velikih dizalica topline. One proizvode više klimatski prihvatljivije topline za 56.000 bečkih kućanstava iz pročišćene otpadne vode, objavio je ljubljanski međunarodni ured Grada Beča. Planiraju udvostručiti kapacitet do 2027. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE