GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada CG: EPCG da spriječi gašenje Termoelektrane Pljevlja

Vlada CG: EPCG da spriječi gašenje Termoelektrane Pljevlja
TE PLJEVLJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 13:41
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Vlada je obavezala Elektroprivredu, da kao operater za postrojenja Termoelektrana Pljevlja, preduzme sve pravne radnje i obezbijedi sve uslove u cilju zaštite prava države u postupku pred Energetskom zajednicom.

Zadužila je i Ministarstvo kapitalnih investicija da prati i pruži aktivnu podršku Elektoprivredi u tom postupku i da zajedno pripreme nacrt odgovora-izjašnjenja na uvodno pismo Sekretarijata Energetske zajednice.

Sekretarijat Energetske zajednice je 20. aprila MKI poslao uvodno pismo i time pokrenuo postupak za rješavanje sporova protiv Crne Gore zbog navodnog nepoštovanja ugovora o osnivanju Energetske zajednice. Crna Gora mora do 20. juna da odgovori na pismo EZ.

“Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) je mišljenja da je obaveza Elektroprivrede kao privrednog subjekta u državnom vlasništvu, i kao operatora postrojenja TE „Pljevlja“ da se aktivno uključi u proceduru pred Energetskom zajednicom zajedno sa Vladom i Ministarstvom, te da obezbijedi sve uslove (dokumentaciju, eksperte u oblastima koje su zahvaćene postupkom i Direktivom, pravne savjetnike…) kako bi se u tom postupku izdejstvovao najpovoljniji ishod, a koji ne bi smio značiti gašenje TE Pljevlja, u smislu potrebe za održavanjem snabdijevanja energijom”, navedeno je u infromaciji koja je usvojena na jučerašnjoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić.

U informaciji je navedeno da Sekretarijat zauzima stav da Crna Gora navodno nije ispoštovala odredbe direktive 2001/80 koje predviđaju da postrojenje podložno članu 4 može ostati u pogonu samo ako ne radi duže od 20.000 radnih sati nakon 1. januara 2018.

“Na osnovu odredbi Odluke Ministarskog savjeta 2013/06/MC-EnC, postrojenje takođe može dalje da radi ako je u skladu sa strožim emisionim standardima Direktive o industrijskim emisijama. U slučaju TE Pljevlja, po mišljenju Sekretarijata, nijedna od ovih opcija nije slučaj”, piše u informaciji.

Sekretarijat je preliminarno zaključio da TE Pljevlja, kao jedino veliko postrojenje za sagorijevanje koje radi u Crnoj Gori, navodno nije poštovalo pravila iz člana 4 (4) Direktive, te da je TE Pljevlja kao postrojenje dostigla ograničenje od 20.000 radnih sati do kraja 2020. godine, a nije u skladu sa standardima Direktive prestala sa radom, kako se to zahtijeva pravilima Energetske zajednice.

Slanjem Uvodnog pisma, Sekretarijat EZ je pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha pružanje mogućnosti Crnoj Gori da se izjasni na navode o navodnom nepridržavanju pravila Energetske zajednice u roku od dva mjeseca i omogućavanje Sekretarijatu da utvrdi potpunu pozadinu konkretnog predmeta.

“U skladu sa članom 13. Postupka za rješavanje sporova, Sekretarijat putem ovog Ministarstva traži od Vlade da podnese svoja zapažanja tom tijelu, o činjeničnim i pravnim pitanjima, koja su iznijeta u Uvodnom pismu u roku od dva mjeseca, odnosno do 20. juna. Proceduru pripreme Odgovora izjašnjenja na uvodno pismo Sekratarijata sproveo bi mješoviti tim sastavljen od osoba koje delegira Elektroprivreda i Ministarstvo kapitalnih investicija, a potom bi isti odgovor bio usvojen na sjednici Vlade i upućen Sekratarijatu”, pojasnili su iz Vlade.

Tagovi: Elektroprivreda Crne Gore, Vlada Crne Gore, Energetska zajednica, General Electric, TE Pljevlja, Škoda Praha
PROČITAJ I OVO
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
PLINOVOD
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
MOSKVA - Podmorski segment prvog kraka plinovoda Sjeverni tok 2 tehnički je završen, a puštanje u pogon započet će danas, najavila je tvrtka Nordstream 2 AG, operater cjevovoda.
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
OIE
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
ZAGREB ― Tifon je postao ponosni nositelj certifikata ZelEn koji se dodjeljuje poslovnim subjektima od strane HEP Opskrbe, te dobiveni certifikat tako potvrđuje kako Tifon za svoje poslovne potrebe koristi električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora, odnosno iz certificiranih HEP hidroelektrana.
Očekivanja oporavka potražnje zadržala cijene nafte blizu 73 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Očekivanja oporavka potražnje zadržala cijene nafte blizu 73 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 73 dolara, poduprte očekivanjima oporavka potražnje u SAD-u, Europi i Kini zahvaljujući procjepljivanju koje bi trebalo omogućiti ublažavanje koronamjera.
Krivokapić: Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji EPCG
PREGOVORI
Krivokapić: Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji EPCG
PODGORICA – Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić tvrdi da je predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji te kompanije.
Janaf: Skupštini predložena dividenda od 81,49 kuna
DIVIDENDA
Janaf: Skupštini predložena dividenda od 81,49 kuna
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) je u četvrtak objavio poziv za glavnu skupštinu, koja će se održati 19. srpnja, a za koju je predloženo da se iz prošlogodišnje dobiti iznos od 82,1 milijun kuna dioničarima isplati za dividendu, koja bi iznosila 81,49 kuna po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE