GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada CG raskinula sedam ugovora o koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana

Vlada CG raskinula sedam ugovora o koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana
RASKID
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2021 / 20:55
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Vlada je raskinula sedam ugovora o koncesiji kojima je bila predviđena izgradnja malih hidroeleketrana, saopšteno je Televiziji Vijesti iz Ministarstva kapitalnih investicija.

“Raskinuti su ugovori o izgradnji malih hidroelektrana na sljedećim vodotocima: Đurička rijeka u Plavu, Bistrici u Bijelom Polju, Bukovici u Šavniku, Reževića rijeci u Budvi, Ljeviškoj i Raštaku u Kolašinu. Na vodotoku Raštak je bila predviđena izgradnja dvije mHE na osnovu dva ugovora o koncesiji”, kazali su iz Ministarstva.

Očekivano, Vlada će zbog toga morati da plati odštetu investitorima, ali još ne znaju koliku. Za to optužuju prethodnu vlast.

“Stihijsko planiranje izgradnje mHE će se u konačnom negativno odraziti na sve građane, budući da je do sada podnijeto pet tužbi Privrednom sudu za naknadu štete. Nezahvalno je govoriti u ovom trenutku o iznosu štete koja će se tek utvrditi u sudskom postupku koji je pred nama. Konkretne odluke oko projekata koji se već realizuju ne želimo ishitreno donositi bez sagledavanja svih mogućih uticaja", objašnjavaju iz Ministarstva.

Građani koju su mjesecima protestovali i branili rijeke od mašina ne kriju radost zbog odbrane, kako kažu, bogatstva Crne Gore.

“Mi smo prezadovoljni što je odbranjena Bukovica. Dobili jednu građansku Vladu, da misle ipak o građanima svojim, a ne da misle samo o pojedincima koji će da pune džepove sa naših rijeka i planina i ostalih bogatstava Crne Gore”, kaže Veljko Bulatović iz Donje Bukovice.

Bulatović poručuje da njihovoj borbi još nije došao kraj.

“Nama rijeka znači život, ne samo nama, svim stanovnicima Crne Gore, one su država Crna Gora zajedno sa narodom. Nismo u potpunosti zadovoljni dok se ne budu zaštitile sve rijeke u Crnoj gori. To su biseri Crne Gore.”

Iz Ministarstva kapitalnih investicija uvjeravaju da će to i učiniti.

“Situacija u kojoj smo se kao društvo našli nakon stihijske gradnje malih elektrana, društvenih i ekoloških posljedica, kao rezultat će imati veliki negativni uticaj na cijelo naše društvo, a čije srazmjere samo naziremo u ovom trenutku. Sa sigurnošću se može reći da ova Vlada neće davati nove koncesije za gradnju malih elektrana”, kazali su Televiziji Vijesti.

Vlada je već sredinom januara prekinula postupak odobravanja izgradnje male elektrane "Slatina" u Kolašinu, koju gradi kompanija BB "Hidro", u suvlasništvu sina predsjednika države Blaža Đukanovića.

Tagovi: Vlada Crne Gore, male hidroelektrane, Ministarstvo kapitalnih investicija, Blažo Đukanović
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE