GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Federacije BiH treći put traži konsultanta za istraživanje nafte i plina

Vlada Federacije BiH treći put traži konsultanta za istraživanje nafte i plina
TENDERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2018 / 08:13
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Nakon dva neuspješna pokušaja da pronađe stručnog konsultanta koji bi joj pomogao da raspiše međunarodni tender za dodjelu koncesije za istraživanje nafte i gasa u Federaciji BiH, federalna Vlada se dala u novu potragu.

Raspisan je treći tender za usluge stručnog konsultanta u izradi tenderske dokumentacije, pripremi i provođenju javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području Federacije BiH, a procijenjena vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 1,28 mil KM.

Krajnji rok za dostavu ponuda je 27. novembar 2018. godine, kada je zakazano i otvaranje pristiglih zahtjeva za učešće, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Prethodna dva pokušaja da se izabere stručni konsulant bila su neuspješna iz različitih razloga.

Prvi poziv raspisan je još u oktobru 2017. godine, tendersku dokumentaciju preuzela su 43 zainteresovana ponuđača, ali nije dostavljena nijedna prihvatljiva ponuda.

U slučaju drugog poziva dokumentaciju su preuzela 22 zainteresovana ponuđača, ali je ponudu poslao samo IHS Markit iz Londona, renomirana svjetska kuća u oblasti konsultacija u energetskom sektoru. Međutim, s obzirom na to da je IHS Markit napravio niz propusta u procesu dostavljanja ponude, resorno ministarstvo je odlučilo da ponudu odbije.

Inače, nekoliko godina unazad neke svjetske kompanije iskazivale su zainteresovanost za istraživanja zaliha nafte i gasa na podučju ovog dijela BiH. Svjetski gigant Shell je još 2011. imao saradnju s Vladom FBiH sa kojom su potpisali memorandum o razumijevanju, koji je produžavan i 2013. i 2014, ali ne i 2015, kada su se iznenada povukli.
Prošle godine obavijestili su resorno ministarstvo o namjeri da se vrate u projekat, ali se nisu pojavili na zakazanom sastanku sa predstavnicima Vlade FBiH.

Mediji su 2016. pisali o navodnoj zainteresiranosti za istraživanje "crnog zlata" u BiH naftnih giganata poput francuskog Totala, Key Petroleuma iz Australije i Spectruma iz Velike Britanije, ali konkretnih iskazanih namjera nije bilo.

Tagovi: Vlada Federacije BiH, istraživanje nafte i plina
PROČITAJ I OVO
Slabiji dolar i smanjena proizvodnja u SAD-u podigli cijene nafte nadomak 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Slabiji dolar i smanjena proizvodnja u SAD-u podigli cijene nafte nadomak 66 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 66 dolara, potaknute sporim oporavkom proizvodnje u SAD-u nakon vala polarne hladnoće i slabijim dolarom.
Aleksej Miller ponovo izabran za generalnog direktora Gazproma
KARIJERE
Aleksej Miller ponovo izabran za generalnog direktora Gazproma
MOSKVA – Odbor direktora Gazproma jednoglasno je odlučio danas da ponovo izabere Alekseja Millera, aktualnog glavnog izvršnog direktora ruskog plinskog holdinga, na tu funkciju.
Sud produžio mandat Odboru EPCG za još 20 dana
EPCG
Sud produžio mandat Odboru EPCG za još 20 dana
PODGORICA - Skupština akcionara državne Eelektroprivrede (EPCG) neće biti održana 25. februara, kako je to tražila Vlada - vlasnik 99 odsto akcija, odlučio je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.
MOL Grupa predstavila ažuriranu, integriranu dugoročnu strategiju
STRATEŠKI
MOL Grupa predstavila ažuriranu, integriranu dugoročnu strategiju
BUDIMPEŠTA - Upravni odbor kompanije je razmotrio i odobrio ažuriranu, dugoročnu strategiju kompanije MOL Group 2030+ – koja je prvotno predstavljena u listopadu 2016. – u potpunosti integriranu s novom strategijom održivosti i nadopunjena dugoročnom vizijom i ambicijama nakon 2030. godine.
Otvorena prva Shell benzinska crpka u Hrvatskoj
BRENDOVI
Otvorena prva Shell benzinska crpka u Hrvatskoj
ZAGREB - Prva benzinska postaja Shell u Hrvatskoj otvorena je u predgrađu Zagreba Sesvete u ulici Zagrebačka 162.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE