GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju

Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 19:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je u srijedu donijela odluku kojom se Ini dodjeljuje 40-godišnja koncesija na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – industrijske luke Urinj i izgradnje i gospodarskog korištenja pomorskog dobra izvan lučkog područja u katastarskoj općini Kostrena Barbara.

Riječ je o koncesiji važnoj za modernizaciju i rekonstrukciju Rafinerije nafte Rijeka u Urinju, a ukupna površina pomorskog dobra koje se daje u koncesiju je 124.544 četvorna metra.

Stalni dio naknade za koncesiju iznosi dvije kune po četvornom metru zauzetog pomorskog dobra, odnosno 249.088 kuna na godinu, a promjenjivi dio naknade je 2 posto od ukupnog godišnjeg prihoda, što, prema Studiji gospodarske opravdanosti, za vrijeme trajanja koncesije iznosi oko 23,2 milijuna kuna.

Kako stoji u odluci, koncesionar je dužan je u pomorsko dobro koje se daje u koncesiju uložiti ukupno 245,8 milijuna kuna kao investicijsko ulaganje, u skladu sa Studijom gospodarske opravdanosti iz veljače 2021. Planira se i zapošljavanje šest zaposlenika na puno radno vrijeme.

Koncesionar je dužan je u roku od 12 mjeseci od donošenja odluke dostaviti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture pravomoćnu lokacijsku dozvolu, a ako to ne učini ugovor o koncesiji neće biti potpisan.

Uz to, koncesionar je ovlašten i dužan u roku ne dužem od 48 mjeseci od dana zaključenja ugovora o koncesiji dovršiti izgradnju i predati davatelju koncesije uporabnu dozvolu.

Na temelju prethodne Vladine obavijesti o namjeri davanja koncesije objavljene u svibnju 2020. bila je zaprimljena je također jedna, Inina ponuda, ali je ocijenjena neurednom pa je ta ponuda u listopadu lani odbijena, a postupak davanja koncesije poništen.

Vlada je 20. siječnja ove godine dala novu obavijest o namjeri davanja koncesije, a na otvaranju ponuda 23. veljače zaprimljena je ponovno jedna, Inina ponuda.

Ocijenjeno je da ta ponuda ispunjava sve uvjete i sadrži svu dokumentaciju, odgovara svim posebnim propisima i gospodarskom značaju pomorskog dobra koje se daje u koncesiju te da je prihvatljiva.

Izgradnja luke posebne namjene Urinj i izgradnja kolne površine na pomorskom dobru izvan lučkog područja sastavni su dio projekta rekonstrukcije Ina Rafinerije nafte Rijeka u Urinju, izgradnje postrojenja za proizvodnju i preradu nafte, luke, skladište i transportni sustav za koks u toj rafineriji.

U ožujku je u toj rafineriji predstavljen projekt izgradnje Inina postrojenja za obradu teških ostataka, vrijedan oko četiri milijarde kuna.

Projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka, koji je u tijeku, uz novo postrojenje, podrazumijeva i rekonstrukciju postojećih postrojenja, novu luku sa zatvorenim skladištem te veću ukupnu složenost. Tim projektom poboljšat će se struktura proizvoda riječke rafinerije, povećati udjel profitabilnih bijelih proizvoda, a očekuje se da će proizvodnja pokriti sve potrebe tržišta i ukinuti uvoz.

Tagovi: kompanija Ina, Urinj, Rafinerija nafte Rijeka, industrijska luka Urinj, Kostrena Barbara
PROČITAJ I OVO
Energetska tranzicija: Nafta polako gubi primat
TRANZICIJA
Energetska tranzicija: Nafta polako gubi primat
ZAGREB - Nafta gubi primat i kroji se nova geopolitika, piše u subotu Večernji list navodeći da je zbog klimatskih promjena na djelu energetska tranzicija prema vjetru, suncu, kobaltu, litiju...
Terminali FBiH kreću u veliku investiciju
INVESTICIJE
Terminali FBiH kreću u veliku investiciju
SARAJEVO - Operator Terminali Federacije BiH kreće u novu veliku investiciju rekonstrukcije terminala tečnih naftnih goriva u Blažuju.
Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
CILJEVI
Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
MOSKVA - Rusija namjerava zauzeti oko 20 posto budućeg svjetskog tržišta vodika, rekao je ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov u intervjuu za magazin Energy Policy.
Japan do 2030. namjerava povećati udio obnovljivih izvora na 40 posto
OIE
Japan do 2030. namjerava povećati udio obnovljivih izvora na 40 posto
TOKYO - Japanska vlada namjerava do fiskalne 2030. godine udio solarne, energije vjetra i drugih obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj bilanci zemlje povećati na gotovo 40 posto, izvijestila su u petak poslovne novine Asahi pozivajući se na izvore u Ministarstvu gospodarstva, trgovine i industrije.
Sklonost ulagača riziku podigla cijene nafte prema 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Sklonost ulagača riziku podigla cijene nafte prema 68 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, poduprte sklonošću ulagača riziku nakon što je američka središnja banka stišala zabrinutost zbog jačanja inflacije i otklonila mogućnost strože monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE