GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju

Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 19:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada je u srijedu donijela odluku kojom se Ini dodjeljuje 40-godišnja koncesija na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – industrijske luke Urinj i izgradnje i gospodarskog korištenja pomorskog dobra izvan lučkog područja u katastarskoj općini Kostrena Barbara.

Riječ je o koncesiji važnoj za modernizaciju i rekonstrukciju Rafinerije nafte Rijeka u Urinju, a ukupna površina pomorskog dobra koje se daje u koncesiju je 124.544 četvorna metra.

Stalni dio naknade za koncesiju iznosi dvije kune po četvornom metru zauzetog pomorskog dobra, odnosno 249.088 kuna na godinu, a promjenjivi dio naknade je 2 posto od ukupnog godišnjeg prihoda, što, prema Studiji gospodarske opravdanosti, za vrijeme trajanja koncesije iznosi oko 23,2 milijuna kuna.

Kako stoji u odluci, koncesionar je dužan je u pomorsko dobro koje se daje u koncesiju uložiti ukupno 245,8 milijuna kuna kao investicijsko ulaganje, u skladu sa Studijom gospodarske opravdanosti iz veljače 2021. Planira se i zapošljavanje šest zaposlenika na puno radno vrijeme.

Koncesionar je dužan je u roku od 12 mjeseci od donošenja odluke dostaviti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture pravomoćnu lokacijsku dozvolu, a ako to ne učini ugovor o koncesiji neće biti potpisan.

Uz to, koncesionar je ovlašten i dužan u roku ne dužem od 48 mjeseci od dana zaključenja ugovora o koncesiji dovršiti izgradnju i predati davatelju koncesije uporabnu dozvolu.

Na temelju prethodne Vladine obavijesti o namjeri davanja koncesije objavljene u svibnju 2020. bila je zaprimljena je također jedna, Inina ponuda, ali je ocijenjena neurednom pa je ta ponuda u listopadu lani odbijena, a postupak davanja koncesije poništen.

Vlada je 20. siječnja ove godine dala novu obavijest o namjeri davanja koncesije, a na otvaranju ponuda 23. veljače zaprimljena je ponovno jedna, Inina ponuda.

Ocijenjeno je da ta ponuda ispunjava sve uvjete i sadrži svu dokumentaciju, odgovara svim posebnim propisima i gospodarskom značaju pomorskog dobra koje se daje u koncesiju te da je prihvatljiva.

Izgradnja luke posebne namjene Urinj i izgradnja kolne površine na pomorskom dobru izvan lučkog područja sastavni su dio projekta rekonstrukcije Ina Rafinerije nafte Rijeka u Urinju, izgradnje postrojenja za proizvodnju i preradu nafte, luke, skladište i transportni sustav za koks u toj rafineriji.

U ožujku je u toj rafineriji predstavljen projekt izgradnje Inina postrojenja za obradu teških ostataka, vrijedan oko četiri milijarde kuna.

Projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka, koji je u tijeku, uz novo postrojenje, podrazumijeva i rekonstrukciju postojećih postrojenja, novu luku sa zatvorenim skladištem te veću ukupnu složenost. Tim projektom poboljšat će se struktura proizvoda riječke rafinerije, povećati udjel profitabilnih bijelih proizvoda, a očekuje se da će proizvodnja pokriti sve potrebe tržišta i ukinuti uvoz.

Tagovi: kompanija Ina, Urinj, Rafinerija nafte Rijeka, industrijska luka Urinj, Kostrena Barbara
PROČITAJ I OVO
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE