GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada: Novi zakon zabranjuje masovno hidraulično frakturiranje

Vlada: Novi zakon zabranjuje masovno hidraulično frakturiranje
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2020 / 10:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je sa sjednice u četvrtak u sabor među ostalim poslala prijedloge akata kojima se zabranjuje masovno hidraulično frakturiranje, fondovi za obnovu i razvoj Zagreba i okolice te Vukovara uvrštavaju se među pravne osobe od posebnog državnog interesa, a pod posebnu zaštitu stavlja se siva pčela.

U prijedlogu zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika uvodi se zabrana masovnog hidrauličkog frakturiranja, rekao ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Hidrauličko frakturiranje je drobljenje stijena uz pomoć hidrauličke tekućine pod vrlo visokim tlakom. Ta tehnika se koristi za vađenje zaostaloga plina, plina iz škriljevca ili u slojevima ugljena i vrlo je kontroverzna i upitna s aspekta očuvanja i zaštite okoliša.

U Vladinu prijedlogu uvodi se i značajnija transparentnost postupaka istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, uz uključivanje javnosti.

Tako se predlaže obveza objave nacrta pojedinih akata koji se odnose na naftno-rudarske projekte i građevinske dozvole, čiji sastavni dio moraju biti mjere zaštite okoliša i programi praćenja stanja okoliša iz provedenih postupaka procjene i ocjene utjecaja na okoliš.

Kako bi javnost imala uvid i u pojedine uvjete koje su izdala nadležna tijela za te projekte i građevinske dozvole, to će biti objavljeno na mrežnoj stranici Ministarstva.

Zakonom se otvara mogućnost osnivanja razvojnog društva za poticanje razvoja i korištenja geotermalnog potencijala Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja povećanja udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije.

Fondovima strateška važnost

Izmjenom odluke o popisu pravnih osoba od posebnog državnog interesa, Vlada je u četvrtak na taj popis uvrstila Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i zagrebačke županije te Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara.

Ministar graditeljstva Darko Horvat objasnio je ta uvrštenja činjenicom da je obnova potresom zahvaćenih područja zahtjevan i dugotrajan proces koji je od posebne važnosti ne samo za građane pogođene potresom već i za cijelu Republiku Hrvatsku. Također, kako je rekao, Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara osnovan je prema Zakonu o obnovi i razvoju grada Vukovara, kojim je određeno da su obnova i razvoj Grada Vukovara od interesa za Republiku Hrvatsku.

Zaštita ugrožene sive pčele

Vlada je u saborsku proceduru uputila i prijedlog izmjena zakona o uzgoju domaćih životinja čiji je cilj osigurati pravnu osnovu za definiranje uvjeta uzgoja i zaštite izvorne sive pčele, omogućiti priznatom uzgojnom udruženju vođenje registra uzgajivača matica te regulirati operativnu provedbu poslova pašnog reda.

Predložene izmjene, kako je kazala ministrica poljoprivrede Marija Vučković, regulirat će uvjete uzgoja i zaštite sive pčele putem koje će se štititi i čuvati genetika sive pčele na području Republike Hrvatske.

Medonosnu sivu pčelu posebno obilježava mirno ponašanje i u usporedbi s drugim pasminama daleko slabiji obrambeni nagon, što ju čini pogodnom za uzgoj. Uz to je vrlo uspješna u umjerenom i hladnom klimatskom području. Prezimljuje u malim zajednicama, za koje su potrebne znatno manje zalihe hrane nego kod drugih pasmina.

Tagovi: hidraulično frakturiranje, fracking, Tomislav Ćorić, istraživanje ugljikovodika
PROČITAJ I OVO
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
GORIVO
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
ZAGREB - Benzin od sutra poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent, odlučila je vlada na telefonskoj sjednici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE