GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada odmrzava cijene goriva

Vlada odmrzava cijene goriva
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2021 / 20:54
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Vlada će na sutrašnjoj posebnoj sjednici ukinuti uredbu kojom je prije mjesec i pol dana zamrznula cijene goriva jer se očekuje da će naftni derivati od utorka biti jeftiniji.

Vlada je, podsjetimo, zbog naglog povećanja cijena nafte na svjetskim tržištima 14. listopada donijela uredbu prema kojoj trgovci mogu prodavati benzin po najvećoj cijeni od 11,10 kuna po litri, a dizel po 11 kuna. Nakon nešto manje od mjesec dana, točnije 11. studenog, Vlada je produljila važenje uredbe za još 30 dana, s time da je odmrznula cijenu kvalitetnijeg, plus goriva, piše Jutarnji list.

No, cijene su se sada stabilizirale, proizvodnja nafte se povećala pa će gorivo stajati i manje od 11 kuna. Zato će Vlada na ovoj posebnoj sjednici donijeti uredbu o prestanku važenja uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Cijene nafte i naftnih derivata u Hrvatskoj se utvrđuju slobodno, u skladu s pravilima kojima se uređuju tržišni odnosi. Međutim, Vlada može, radi zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana, što je u skladu s važećim Zakonom o tržištu nafte i naftnih derivata.

Ukupni iznos cijene sadržava cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV, te maržu. Vlada je argumente u zamrzavanju cijena, osim što je u tom trenutku došlo do poremećaju na tržištu, našla i u činjenici što su trgovci nakon liberalizacije cijena naftnih derivata 2014. i dalje nastavili računati cijene po formuli po kojoj su se računale cijene prije liberalizacije.

Tako premija energetskog subjekta prije liberalizacije tržišta obuhvaća troškove skladištenja, manipulacije i drugo, u odnosu na razliku cijene na tržištima odnosno nabavne cijene koja je sada obuhvaćena u cijeni naftnog derivata. U cijeni naftnog derivata nalazi se i premija energetskog subjekta koja uključuje i maržu. Povećanje marže je posebno došlo do izražaja za vrijeme lockdowna 2020. kada su cijene nafte u ožujku i travnju naglo pale.

Tada je u cijeni zadržana veća marža. Međutim, prilikom porasta cijena, one su se gradile upravo na toj bitno većoj marži unutar cijena naftnog derivata. Dakle, oporavkom tržišta i rastom cijena nafte i potražnje derivata, te povećane marže nisu vraćene na prijašnji nivo niti bar djelomično smanjene. S obzirom na to, smatrali su u Vladi, u cijeni naftnih derivata postojale su rezerve koje su se mogle privremeno koristiti kako bi se amortizirali udari na potrošače i gospodarstvo.

Osim odmrzavanja cijena goriva, Vlada će se izjasniti i o svim amandmanima koji su pristigli na proračun za iduću godinu, piše Jutarnji list.

Tagovi: cijene goriva, benzin, dizel
PROČITAJ I OVO
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE