GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada želi nastaviti pravnu borbu u slučaju Ina-MOL, pravni stručnjaci skeptični

Vlada želi nastaviti pravnu borbu u slučaju Ina-MOL, pravni stručnjaci skeptični
MOL-INA-VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2021 / 16:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kako se neslužbeno može doznati iz pravnih krugova, hrvatska Vlada istražuje mogućnosti nastavka pravne borbe u slučaju Ina-MOL i to na međunarodnoj sceni.

Sličnu je informaciju danas objavio i Bloomberg, a radi se o svjevrsnoj reakciji hrvatske strane na presudu koju je donio Arbitražni sud u Ženevi krajem 2016. godine. Tada je Hrvatska izgubila spor u kojem je pokušala osporiti dioničarski ugovor Ine s mađarskim MOL-om, tvrdeći da je on sklopljen uz pomoć mita koje je tadašnji premijer Ivo Sanader dobio od Mađara.

U Vladi očito smatraju da se pravna situacija i na međunarodnom planu promijenila nakon što je nedavno Vrhovni sud osudio bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera na kaznu od šest godina zatvora zbog primanja mita, a šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija na dvije godine zatvora zbog davanja mita. U sklopu afere Ina-MOL, Sanader i Hernadi omogućili su MOL-u prevladavajući utjecaj nad Inom.

Tportalovi izvori iz pravnih krugova, međutim, tvrde da je Vlada još u fazi "ispipavanja pravnog terena" za moguću akciju, te da odluka o tome još nije donesena. Stvar je, dakako, vrlo osjetljive pravne prirode.

Pravni stručnjak koji je želio ostati neimenovan, naime, tvrdi da je presuda Vrhovnog suda jedna pravna činjenica koja nema nikakve veze s arbitražnim sudištima. Osim toga, dodaju, sporno je i kako formulirati hrvatsku argumentaciju s obzirom na to da se ne radi samo o Sanaderu u kontekstu Ine i MOL-a već da je, primjerice, ugovor o prodaji plinskog poslovanja MOL-u potpisan nakon Sanaderova odlaska, u prosincu 2009. godine. Potpisala ga je tadašnja premijerka Kosor.

Osim one u Ženevi, postoji i još jedna arbitražna fronta i to pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), sa sjedištem u Washingtonu, koji je pokrenuo MOL davne 2013.

Sanader još uvijek ima mogućnost podnijeti ustavnu tužbu, a takvo što je i najavila Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković. Ako bi ustavna tužba bila odbijena imaju se pravo obratiti sudu u Strasbourgu. Najavila je i da će obrana tražiti objedinjavanje kazne, te ponovila već puno puta izrečen stav Sanaderove obrane da se protiv njega trebao voditi jedan objedinjeni postupak, a ne njih pet.

Postoji i politička dimenzija cijele priče. Politički odnosi Hrvatske i Mađarske su vrlo dobri. Osim što je MOL vlasnik Ine, ne treba zaboraviti da su s PPD-om suvlasnici i Petrokemije, a tu je i pitanje investicije u Rafineriju Rijeka. U toj eventualnoj pravno-političkoj bitki, teško da hrvatske šanse dobro stoje, smatraju pravni stručnjaci.

Iz MOL-a su u ponedjeljak poručili da je međudioničarskim ugovorima između hrvatske države i MOL-a propisano da sporove u vezi s istima strane mogu rješavati samo pred arbitražnim sudom koji je osnovan i djeluje u skladu s pravilima UNCITRAL-a.

“Hrvatska je u siječnju 2014. iskoristila tu priliku i tužila je MOL, ali je MOL u cijelosti dobio arbitražni postupak koji je okončan o Božiću 2016. godine. Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL korupcijom stekao upravljačka prava nad INA-om, a arbitražni sud je jasno izrekao i da su međudioničarski ugovori valjani, da je upravljanje INA-om zakonito i da je MOL ispoštovao svoje zakonske i ugovorima preuzete obveze. Arbitražni postupak bio je sveobuhvatan i pokrio je svaki detalj. Procijenjeni su brojni dokazi, a saslušan je i veliki broj svjedoka. Uz to, arbitražnom sudu bila je dostupna i cijela dokumentacija kaznenog postupka vođenog u Hrvatskoj. Hrvatska je pokušala ishoditi poništenje ove arbitražne odluke, ali je Vrhovni sud Švicarske presudio da je jedini način rješavanja sporova oko međudioničarskih ugovora između hrvatske države i MOL-a arbitraža, a da državni sudovi nisu nadležni za te sporove. S obzirom na navedeno i budući da se od arbitražne presude iz 2016. nisu pojavili nikakvi novi dokazi ili nove informacije u vezi s navodnom korupcijom, ugovori se mogu zakonito mijenjati samo zajedničkom voljom dviju strana. Svi drugi načini izmjene i rješavanja sporova su nezakoniti i suprotni međunarodnom pravu”, ističu iz MOL-a.

Troškovi svih ovih pravnih okršaja za državu su ogromni. Do kraja listopada ove godine za oba arbitražna postupka ukupni troškovi Republike Hrvatske, uključujući i povezani postupak poništenja arbitražnog pravorijeka pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom izdvojeno je čak 200,66 milijuna kuna.

Tagovi: kompanija Ina, kompanija MOL, Vlada RH, Ivo Sanader, Zsolt Hernadi
PROČITAJ I OVO
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE